Glas Istre: 09. 03. 2006.

PRIPREMA SE ZAKON ZA PRIVATIZACIJU PODUZEĆA NAKON UMJETNOG ČIŠĆENJA BILANCE

Država oprašta 4,5 milijardi kuna duga tvrtkama koje želi prodati

Sredstva koja bi se dobila prodajom tih poduzeća slila bi se u državni proračun

ZAGREB - Dvjestotinjak tvrtki u većinskom državnom vlasništvu državi duguje oko 4,5 milijardi kuna, a u nekim slučajevima dugovanja za poreze i doprinose čak premašuju njihovu vrijednost. Golemi dugovi prema državi uglavnom su i razlog zbog kojeg Hrvatski fond za privatizaciju ne može naći kupce za poduzeća iz državnog portfelja. Stoga Vlada namjerava donijeti poseban zakon kojim bi se očistile bilance tvrtki u državnom vlasništvu, nakon čega bi uslijedila i njihova prodaja. Koje se sve tvrtke nalaze na popisu proračunskih dužnika zasad je nepoznanica, a kao primjeri se tek navode splitsko Dalmacijavino i Zdenka iz Velikih Zdenaca. Sredstva utržena prodajom tih poduzeća s umjetno očišćenom bilancom slila bi se u proračun.

Rok za sanaciju – »što prije«

Problem poduzeća kojima je država vlasnik i koja duguju sredstva za doprinose, ali i poreze i PDV, pokušava se riješiti već duže vrijeme. Po riječima Ivana Šukera, ministra financija, rok za donošenje propisa kojim bi se sanirali dugovi državnih tvrtki namijenjenih prodaji je »što prije«. Nešto slično, prema Šukerovim riječima, napravila je i Slovenija. Po Šukeru, riječ je uglavnom o poduzećima koja imaju šansu na tržištu jer imaju robnu marku i sve pretpostavke da normalno posluju. Dodao je da bi se takvim planom u 200-tinjak tvrtki moglo spasiti nekoliko tisuća radnih mjesta.

No, odredbe tog zakonskog rješenja morat će se dobro usuglasiti s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja. Naime, i u ovom slučaju Vlada mora voditi računa o obavezama koje zemlja preuzima u postupku pregovora za članstvo u Europskoj uniji. U slučaju 200-tinjak poduzeća iz čijeg vlasništva država ne može izići jer kupci ne žele ulagati u dužnike, treba voditi računa o načinu raščišćavanja bilance dužnika, s obzirom da EU ima drukčija pravila pri dodjeli subvencija i njihovoj visini.

PIK-ovi očišćenih bilanci

Država je odavno donijela odluku o izlasku iz vlasništva nad gospodarskim subjektima. Međutim, nove vlasnike tvrtke, posebno one čiji dugovi premašuju knjigovodstvenu vrijednost poduzeća, teško mogu naći. To su pokazale i već provedene privatizacije, primjerice PIK-ova, koji su dobili nove vlasnike tek nakon što im je očišćena bilanca. Tako i u slučajevima dvjestotinjak poduzeća - proračunskih dužnika, investitori čekaju čišćenje njihovih poslovnih računa.

G. GAL

Na zagrebačkim luksuznim automobilima utajeno 20 milijuna kuna

Zagrebački poreznici građanima su u prošloj godini razrezali 20-ak milijuna dodatnog poreza na kupljene luksuzne automobile. Prema podacima Ministarstva financija, samo na području zagrebačke Porezne uprave lani su poreznici obavili dodatnu provjeru kupnje 500-tinjak luksuznih automobila i utvrdili porezni dug od 20-ak milijuna kuna. Jedan od mogućih načina na koji građani pokušavaju utajiti porez za kupnju automobila je i kupnja putem leasinga na ime tvrtke, iako se vozilo koristi u privatne svrhe, a tvrtka ostvaruje olakšice. Carinici i poreznici lani su »obradili« i 400-tinjak uvezenih brodova, kada je kod dijela kupaca utvrđena obveza plaćanja carine i poreza.