Vjesnik: 09. 03. 2006.

Samo će Bandić znati sve!

Građani će na porti dobiti karticu za ulaz u samo onu sobu u Poglavarstvu, gdje se rješava njihovproblem

Tragom najave gradonačelnika Milana Bandića da će strogo pratiti radne navike zaposlenika u Poglavarstvu, Vjesnikovi reporteri doznali su na koji način će svoju odluku gradonačelnik provesti u djelo i uvesti svojevrsni »Big brother«.

Po svemu sudeći, gradonačelnik je nezadovoljan efikasnošću rješavanja problema građana, ali i činjenicom da oni slobodno šeću zgradom Poglavarstva i »cukaju ga za rukav« za svaki sitni problem. Prema onome što smo doznali, građani će teže ući u ured gradonačelnika, nego u Pentagon.

Sustav »iLock« već je kupljen od tvrtke Anmatech, a Mladen Pezer, posebni savjetnik gradonačelnika za informatiku i komunikacije, pojasnio je na koji način će šefovi pratiti (ne)rad u Poglavarstvu. Grad je taj sustav dosad platio već 185 tisuća kuna, a koštat će mnogo više.

»Svaki zaposlenik dobit će smart karticu, koju će približiti 15 centimetara od električne brave na ulazu. Pomoću kompjutera pratit ćemo dolazak i odlazak s posla svakog zaposlenika, a u sljedećoj fazi ugradit ćemo elekroničke brave na sva vrata. Tako da ćemo kontrolirati u kojoj sobi ili zgradi gradske uprave se tko nalazi. Podatke ćemo statistički obrađivati i prema tome ocjenjivati radnike. Pristup informacijama bit će hijerarhijski, što znači najprije gradonačelnik, zatim pročelnici pa šefovi odjela«, kaže Pezer. Postojat će mogućnost i da se u pojedine sobe ulazi identifikacijom otiskom prsta ili skeniranjem zjenice.

Gradonačelnika građani neće više salijetati na hodnicima jer, tvrdi Pezer, svaki kat će biti dostupan samo uz odgovarajuću smart karticu. »Građani će na porti dobiti karticu za ulaz u samo onu sobu u Poglavarstvu, gdje se rješava njihov problem«. To znači da građani više neće »kampirati« ispred gradonačelnikovog ureda, kao što je to svojedobno činio Braco Hasanović iz Noćne more, koji je tamo svakodnevno stajao skoro tri mjeseca.

Tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum potvrdio je da će taj model kontrole uvesti kada se za to stvore tehnički uvjeti.

»Pročelnici će tada znati gdje im se nalaze zaposlenici, a već sada očekujemo otpore. No, mi ćemo to sigurno provesti. One koji nisu savjesni, taj će nadzor potaći da više rade. Ured za građane dosad je imao samo dva zaposlenika, a oni su radili koliko su stigli«, rekao je Bulum i dodao da građani najčešće traže posao ili stan. Vjesnikovi reporteri posjetili su i tvrtku Anmatech, koja je taj sustav već ugradila u Ministarstvo znanosti i neke privatne tvrtke. »Gdje god smo postavljali sustav, u prvih 15 dana je vladala pobuna. To će se dogoditi i u Poglavarstvu«, kaže direktor Anmatecha Ivan Matić.

Hrvoje Dorešić