Slobodna Dalmacija: 09. 03. 2006.

EKSKLUZIVNO Dr. ROBIN HARRIS, BIVŠI SAVJETNIK BRITANSKE PREMIJERKE MARGARET THATCHER I AUTOR TEKSTA U ČASOPISU "THE AMERICAN SPECTATOR":

Amerikanci su se Gotovine odrekli na nagovor Britanaca

BRITANSKA ULOGA U cijelom slučaju važnu ulogu imao je britanski Foreign Office. Oni su više inzistirali na Gotovini, možda i stoga što su neke od njihovih obavještajnih akcija u Hrvatskoj bile razotkrivene. Foreign Office je bio taj koji je nagovorio američki State Department da im drži stranu u slučaju Gotovina

Piše: Ivo ŠĆEPANOVIĆ

Dr. Robin Harris, bivši savjetnik nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher, drži Sjedinjene Države odgovornima zbog činjenice što general Ante Gotovina čeka suđenje u Haagu. Ne libi se krivce potražiti i među britanskim dužnosnicima, a ostaje pri stavu kako je hrvatski general nevin, te svoje reakcije i ovotjedni tekst u listu The American Spectator, gdje optužnicu protiv Gotovine drži politički motiviranom, objašnjava svojom profesionalnom orijentacijom.

Oluja nije bila zločinačka akcija

— Bavim se pisanjem o vanjskoj politici, pa tako i situacija oko generala Gotovine spada u tu sferu. Međutim, Hrvatska me kao tema odavno zanima jer sam, među ostalim, prije tri godine objavio i knjigu o povijesti Dubrovnika — kazao nam je dr. Robin Harris u ekskluzivnom telefonskom razgovoru iz svoga direktorskog ureda u sklopu britanskog Instituta Politeia.

Je li vas za politička pitanja u Hrvatskoj zainteresirala upravo Margaret Thatcher?

— Kad govorimo o situaciji oko akcije Oluja te generala Gotovine, zainteresirala me činjenica što mislim da je optužnica neutemeljena i da se nije trebala uopće dogoditi. No, vezano uz gospođu Thatcher, mogu reći kako je i ona utjecala na moje zanimanje za politička pitanja u vašoj zemlji. Ona je 1991. uz papu Ivana Pavla II. bila vodeći zagovornik pomoći Hrvatskoj u postizanju neovisnosti. Od tada datira i moja kontinuirana zainteresiranost za zbivanja u Hrvatskoj, pa vam tako mogu reći da pratim i što piše Slobodna Dalmacija.

Zašto ste činjenicu da je Ante Gotovina završio u Haagu zamjerili ponajprije Sjedinjenim Državama?

— Zato što je Amerika svojim angažmanom u Oluji znala da se nije radilo o zločinačkoj akciji. Ta ista Amerika je i nakon Oluje sa simpatijama gledala na generala Gotovinu, pa sam stoga očekivao da ne zaboravljaju prijatelje. Amerikanci su jednostavno trebali prepoznati da je on nevin.

Sjedinjene Države su napustile prijatelja

No, nisu ga Sjedinjene Države odvele u Haag?

— Istina je, ali Amerika je na temelju svojih podataka mogla utjecati na Haaški sud da do optužnice protiv generala Gotovine uopće i ne dođe. Izostala je američka potpora koja se od njih mogla očekivati znajući da su i sami bili upoznati s tijekom Oluje. Čak i sada kad je do optužnice, nažalost, došlo i kad je general u Haagu, Amerikanci opet imaju prigodu prepoznati njegovu nevinost.

Jeste li zbog toga i napisali članak u The American Spectatoru?

— Da! Htio sam upozoriti na čitav slučaj. Htio sam upozoriti da su Amerikanci znali što se događalo u Oluji, a da su sada napustili svoga prijatelja. Ne znam hoće li oni naknadno promijeniti svoj stav, međutim želio sam ih podsjetiti da Oluja nije bila kriminalna akcija.

Zašto mislite da su Amerikanci bili inicijatori svega toga?

— Ne, oni nisu bili inicijatori. Veću ulogu imao je britanski Foreign Office. Oni su više inzistirali na Gotovini, možda i stoga što su neke od njihovih obavještajnih akcija u Hrvatskoj bile razotkrivene. Foreign Office je bio taj koji je nagovorio američki State Department da im drži stranu u slučaju Gotovina.

Sudi se Hrvatskoj

Što bi, po vašemu mišljenju, hrvatska Vlada trebala napraviti u ovoj situaciji u vezi s generalom Gotovinom?

— Hrvatske vlasti trebaju shvatiti da se u ovome slučaju ne sudi samo Anti Gotovini, već — Hrvatskoj. Stopostotna potpora Gotovini je, po mojemu mišljenju, jedina ispravna solucija kada govorimo o budućim potezima hrvatske Vlade.

Ako kažete da se sudi Hrvatskoj, kako bi se na našu zemlju onda odrazila eventualna presuda po kojoj bi general bio proglašen krivim?

— To bi značilo da jedan od najviših sudova na svijetu opisuje oslobodilački rat kao kriminalan čin. A to niti je točno niti bi bilo dobro za Hrvatsku.

Htjeli su protutežu za Mladića i Karadžića

Kad ste rekli da je optužnica protiv Gotovine politički motivirana, na koje ste političke motive konkretno mislili?

— U hvatanju ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića trebalo je naći protutežu u Hrvatskoj kako se ne bi stvarao prevelik otpor sa srpske strane. Međutim, ako su to željeli, Ante Gotovina nikako nije protuteža dvojici ljudi koje se drži jednim od najvećih ratnih zločinaca koje poznajemo.