Glas Slavonije: 09. 03. 2006.

DRŽAVA POTRAŽUJE OD IVANA ORKIĆA IZ KEŠINACA DUG KOJI NE MOŽE NAMIRITI

“Ovo podsjeća na '48. kada su đedu partizani uzeli pšenicu”

ĐAKOVO/KEŠINCI - Iako je za jučer poslijepodne, s početkom u 15.10 sati, bila zakazana ovrha nad pokretninama poljoprivrednika Ivana Orkića (62) iz Kešinaca, a zbog njegovog dugovanja od 11.179,19 kuna Hrvatskim vodama, ni Orkić, ni novinari koji su na njegov poziv stigli pred njegovu kuću u Ulici braće Radić 12, ni nakon sat vremena ovršne službenike nisu dočekali. Orkić je rješenje Općinskog suda u Đakovu, kaže, primio u utorak, 7. ožujka, oko 11 sati; za ovrhu se pripremio s puno gorčine i simbolike - na dvorište je izvjesio dio pokretnina - dvije šunke, dva kulena, dvije table slanine, vreću brašna, kantu masti, izložio Spomenicu Domovinskog rata i popis branitelja iz sela, među kojima je i njegovo ime, te iznio štap kojim su, kaže, partizani u svoje vrijeme "boli žito oduzimajući ga seljaku". "Ovo mi je prva ovrha u životu i ovršne službenike dočekujem mirno, neka nose što treba - eno 23 grla u štali, strojevi, svinje.... A, što ću?! Sve me ovo podsjeća na 1948. kada su đedu partizani uzeli pšenicu, mast... ", kaže rezignirano Orkić.

Dodaje, dug prema Hrvatskim vodama nastajao je 5-6 godina, ne zato što ga nije htio, nego zato što ga on i mnogi drugi seljaci nemaju od čega plaćati, kao ni druge, sve veće dugove. "Poljoprivredu radim odkad znam za sebe; nekada se od nje dalo živjeti, a vidi danas! Tri kuće sam izgradio, 8 traktora i 3 auta, kombajn i štošta drugo kupio, a gle na što je sada spao nekad dobrostojeći seljak!", kaže Orkić, čije dugovanje prema Vodama nije jedino; u nemogućnosti da plati mirovinsko osiguranje, za MIO, kaže, duguje oko 70.000 kuna.

- Moj slučaj, na žalost, dijele mnogi seljaci, a ovrha je danas zakazana kod još jednog u selu. Dobio sam 68.000 kuna poticaja, no novac se brzo istopio kada sam sve podmirio - platio 25.000 kn duga Poljodaru, 20.000 kn lanjskog zakupa za državnu zemlju, 5.000 kn za zdravstveno osiguranje, a s preostalih 5.000 mislio pokriti dio duga prema Vodama, no sada, kada se događa ona: 'Kadija te tuži, kadija ti sudi', neću iz principa - kaže Orkić, koji ni do trenutka slanja ovog izvješća ovršne službenike nije dočekao.

Odgovor na pitanje zašto se nisu pojavili potražili smo od predsjednika Općinskog suda u Đakovu Stanka Kuburića. Naveo je mogućnost da istovremeno ima više ovrha pa da ovršni službenici kasne, mogućnost neplaćanja pologa od strane ovrhovoditelja, kao i mogućnost da je ovrha odgođena, no ako je to posrijedi, Orkić o tome, kaže ovaj Kešinčanin, nije dobio nikakvu obavijest.

Autor: S.ŽUPAN