Večernji list: 09. 03. 2006.

SLUČAJ ĐUREKOVIĆ Počelo suđenje Pratesu u Münchenu

Perkoviću dao ključ od tiskare

Autor: Zvonimir DESPOT | München

Krunoslav Prates jučer je priznao da je Josipu Perkoviću predao ključeve svoje tiskare u Münchenu u kojoj je 28. srpnja 1983. ubijen poznati hrvatski disident i emigrant Stjepan Đureković. To je glavni naglasak suđenja koje je protiv Pratesa jučer počelo na Višem zemaljskom sudu u Münchenu.

Nakon čitanja optužnice, Prates je 45 minuta iznosio svoju obranu. U njoj je priznao predaju ključeva, pri čemu se nije mogao točno sjetiti vremena i mjesta, ali je potvrdio navode iz optužnice da je to bilo ili u Bruxellesu ili u Luxembourgu. No, njegova je obrana da nije znao koje će biti posljedice te predaje, odnosno da nikako nije znao da će nakon toga Đurekovića Udba ubiti u njegovoj tiskari.

Bojao se Udbe

Prates je otkrio da je Perković došao do njega nakon što su njegovu suprugu Makedonku zatvorili u Skoplju. Perković je po njoj poslao svoj broj da ga Prates nazove, ali on to nije učinio jer se kao bojao. Nakon toga se Perković 1975. pojavio pred njihovim kućnim pragom. Žena ga je tad prepoznala, a Prates tvrdi da je on tad prvi put vidio Perkovića.

Prates je kazao da je Perković bio ljubazan i da je htio pokazati kako Udba nije neka zločinačka organizacija koja ubija po svijetu i da ni on nije posve zadovoljan jugoslavenskom politikom. Prates tvrdi da je htio održavati kontakt s Perkovićem kako bi hrvatske emigrante zaštitio od Udbe.

S Perkovićem je jednom-dva put godišnje susretao izvan Njemačke, a Perković mu je plaćao odmor i račune. Za jedan susret je dobivao 3000 njemačkih maraka. S Perkovićem je često razgovarao preko telefonske govornice 2-3 minute jer se bojao Udbe.

Optužio Perkovića

Prates je naveo da je nakon ubojstva bio jako ljutit što se to dogodilo. Osobno je našao ubijenog Đurekovića. S Perkovićem se nekoliko dana nakon ubojstva našao na Mallorci. Perković mu je tada rekao da njega s time nitko neće povezati. Tada se upleo sudac Bernd von Heintschel-Heinegg koji je Pratesu predbacio da je u istrazi rekao da mu je Perković još prije ubojstva rekao da će to učiniti tako da će obojica biti čisti.

Prates je na to odgovorio da ga možda nisu dobro shvatili, odnosno da je možda on pogriješio zbog njemačkog, iako je na početku suđenja rekao da ne treba prevoditelja jer da zna jezik. Drugim riječima, Perkovića je optužio za organiziranje ubojstva.

Pomogao Perkoviću?

Njemačko tužiteljstvo u optužnici Pratesa tereti da je pomogao u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Konkretno, da je prije 28. srpnja 1983., kad je u Münchenu ubijen Đureković, predao ključeve svoje tiskare Josipu Perkoviću koja je organizirala Đurekovićevo ubojstvo. Također ga se optužuje da je dao informaciju Perkoviću ili nekom drugom agentu Udbe kad će Đureković doći u njegovu tiskaru u kojoj mu je tiskao knjige. Tada su ga ondje dočekale Udbine ubojice te ga ubile iz dva pištolja i sjekirom mu raskolili tjeme.

Sudac ga izrešetao i optužio za izdaju

Sudac je Pratesa pitao kako je mogao kontaktirati s Udbom ako se borio za neovisnu hrvatsku državu i ako je živio od hrvatskih emigranata. Sudac je rekao da je to izdaja jer je izdao ljude koji su živjeli i radili za tu ideju.

Prates je dodao da se Perkovićem nalazio izvan Njemačke kako ga ne bi drugi Hrvati vidjeli s njime, da se Perković bojao Njemačke i da se ustvari cijelo vrijeme igrao Jamesa Bonda.