Glas Istre: 10. 03. 2006.

Lažeš, Hloverka

Prošle su godine, u kojoj su i oni koji su do jučer slijepo vjerovali tvornicama medijskih laži i sveprisutnome predsjedniku morali progledati i te se godine, iako je to jasno već jako, jako dugo, napokon nakupila kritična masa koja kazuje što Hrvatska mora činiti u novoj! Sabor, Ustavni sud, oporba, misleći ljudi, slobodni mediji, svi moraju učiniti sve da se dr. Franjo Tuđman UDALJI s vlasti! Na prijevremenim izborima, odlukom Ustavnog suda, referendumom, odlukom Sabora, bilo kako, jer Tuđman nas vodi u propast! Iza njegovih se leđa skriva sva bijeda prevaranata i švercera, sva bulumenta kojima odgovara da, pod njegovom zaštitom, rade što god hoće. Da nas ponižavaju, kradu, obmanjuju, sahranjuju i zlobno nam se cere, u jednoj ruci držeći strane putovnice, a s drugom, na srcu, skrivajući fige koje nam u stvarnosti pokazuju.

Tako pisaše Roman Latković 8. siječnja 1996. godine u slobodoumnoj novini koju je uređivao Veljko Vičević. Taj tekst, tada naslovljen »Tuđman definitivno pokazao da je brutalni diktator«, izazvao je, nakon dvodnevne zadrške, reakciju najmoćnijeg medija, Hrvatske televizije. U svojoj središnjoj informativnoj emisiji, »Dnevniku«, 10. siječnja 1996. godine, u anonimnom, redakcijskom komentaru, pročitana je, na udarnom mjestu, garnirana fotografijom, potjernica protiv autora teksta i novine koja ga je objavila.

Danas, deset godina potom, osoba koja je s malih ekrana siktala da se »radi o prizivu političkog kaosa koji u nekoj novoj povijesnoj provaliji može značiti smrt hrvatske države i naroda«, prokazujući ga kao laku metu za odstrel, u polemici s Darinkom Janjanin tvrdi da je Latković »pozivanjem na Tuđmanovo ubojstvo u svojim tekstovima« bio taj koji se koristio govorom mržnje, a ne ona.« Iako je citat gornji u potpunosti demantira i demaskira u toj zakašnjeloj optužbi za prizivanje ubojstva.

Bez obzira na sve, Hloverka Novak-Srzić i dalje je ugledna, uvažena i, prema riječima njezinog pretpostavljenog, Mirka Galića, na poseban novčani način motivirana novinarka. Roman Latković, koji je nakon »redakcijskog komentara HRT-a« koji su tako sugestivno artikulirale usnice Hloverke Novak-Srzić, dobio u vrlo kratkom vremenu nekoliko stotina prijetnji smrću, bio je prisiljen, spašavajući goli život, zatražiti i dobiti politički azil u Sjedinjenim Državama. Danas, kada ga ta ista miljenica prisavske škole laži proziva kao potencijalnog ubojicu, malo tko i od prijatelja zna što mu je na kraju bjelosvjetski usud donio.

Za razliku od Hloverke, koja u svom vječnom »tužnom sluganstvu« i dalje jaše, sakrivajući iza marmeladom maskiranog lica ono pravog ubojice, njezina žrtva, koju tako besramno ponovno povlači po svome jeziku, nije se baš u svome životu osladila. Lažeš, Melita!

Branko MIJIĆ