Glas Istre: 10. 03. 2006.

HDZ I SDP U RATU PRESICAMA ZBOG KORUPCIJE I ZAPOŠLJAVANJA U DRŽAVNOJ UPRAVI

SDP: Financijska policija postaje HDZ-ova vojska

Cilj HDZ-ove financijske policije je političko obračunavanje s neistomišljenicima, istaknula je SDP-ovka Milanka Opačić • HDZ za korupciju proziva bivšu Račanovu vlast

ZAGREB - Predstavnici SDP-a i HDZ-a jučer su nakon nekoliko mjeseci ponovo u Saboru priredili rat konferencijama za novinare, a ovaj je put povod bilo zapošljavanje u državnoj upravi i tvrdnje socijaldemokrata da je Sanaderova vlast - korupcijska. Prvi su se oglasili esdepeovci.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić rekla je da je u zadnje dvije godine u državnoj upravi zaposleno oko 6.000 ljudi, što zajedno s 4.000, za koje se sada najavljuje zapošljavanje, čini oko 10.000 novozaposlenih u državnoj upravi.

- Premijer Sanader obećao je manju Vladu i državnu upravu. Riječ je o još jednom neispunjenom obećanju. Ovom se odlukom stvara privid da se u ovoj državi nešto radi, rekla je Opačić, dodavši da je jedini cilj obnavljanja financijske policije stvaranje HDZ-ove financijske vojske koja će se politički obračunavati s neistomišljenicima kao što je to bilo do 2000. godine.

- Ponovo se vraćamo u vrijeme kada se financijska policija nije bavila naplatom poreza, nego je bila u funkciji pritiska na neistomišljenike i na gospodarstvo, rekla je Opačić. Dodala je da za svoje tvrdnje ima i konkretne dokaze, slučaj kada je jedino poduzeće koje je zatvoreno na Viru bilo ono u vlasništvu člana SDP-a koji je ušao u sukob s ministricom Marinom Matulović Dropulić oko prostornog uređenja.

Mlade snage HDZ-a, Gordan Jandroković i Frano Matušić, održali su konferenciju za novinare uz karikaturu na kojoj jedan čovjek vuče veliku vreću s natpisom SDP iz koje ispadaju novčanice, dok on viče: »Držite lopova«. Njihova su meta bile poruke čelnika SDP-a da je Sanaderova Vlada generator korupcije.

- Sve govori ova karikatura. Oni koji nisu bili spremni riješiti svoje korupcijske skandale, sada optužuju našu Vladu. Podsjećam da se Račan nije usprotivio kad su njegovi ministri sklapali ugovore sa svojim poduzećima. Nije se oglasio ni kada je SDP-ov župan Šprlje pokušao preko županijskog povjerenstva svom sinu dati kredit od 22 milijuna kuna. Bivša vlast je stvarno bila korupcijska, poručio je Matušić.

Jandroković je, pak, uzroke optužbi SDP-ovaca pronašao u »frustracijama ljudi kojima je vrijeme za političku mirovinu jer nemaju nikakvih vlastitih ideja«.

Zlatko CRNČEC, Dražen CIGLENEČKI

Račan: Umjesto da vrijeđa, Sanaderu je bolje da malo više radi

Predsjednik SDP-a Ivica Račan nije jučer ustuknuo ni milimetar, ostajući kod tvrdnje da se korupcijska vlast ne može nositi s korupcijom.

- Umjesto argumenata, od Sanadera sam dobio uvrede. Toliko o premijerovoj proeuropskoj demokratskoj maski. Fašnik je prošao, maske padaju. Rekao sam i ponavljam: teško da se vlast koja tolerira, pa i štiti korupciju, može nositi s korupcijom, osim kroz priču ili deklarativno. A HDZ-ova vlast, HDZ-ova Vlada, ne samo da tolerira, već i štiti političku korupciju, naglasio je Račan komentirajući premijerov riječki istup. U potporu svojim tvrdnjama naveo je trgovinu mandatima i niz afera poput Bechtela i Kamen Ingrada »koje svjedoče o pogodovanju interesima pojedinaca i grupa«.

- Kako se takva vlast, koja tako štiti političku korupciju, može nositi s korupcijom u cjelini? Umjesto uvreda, bilo bi bolje Sanaderovoj Vladi da malo više radi i da nas u tome demantira. Možda ova vlast može ušutkati ljude u HDZ-u ili toj kvazi koaliciji, ali nas ne, zaključio je Račan.