Glas Istre: 10. 03. 2006.

PREMIJER IVO SANADER JUČER U RIJECI ODGOVORIO NA NAPADE IZ SDP-a

Račan je nesposobna lijenčina

Dok je on na čelu SDP-a, mi u HDZ-u se ne moramo brinuti. Možemo samo moliti Boga da što duže ostane tu gdje jest; iz njega progovaraju ljutnja i zavist jer se sada vidi da HDZ rješava probleme u društvu, za razliku od bivše vlasti

Razgovarali: Darko PAJIĆ i Tihana TOMIČIĆ

Kada je već išao tako osobno na mene, onda ću i ja biti jasan: Ivica Račan je nesposobna lijenčina, i to je jedan od razloga što su ga birači smijenili. Dok je Račan na čelu SDP-a, mi u HDZ-u se ne moramo brinuti. Možemo samo moliti Boga da što duže ostane tu gdje jest, izjavio nam je premijer Ivo Sanader jučer u Rijeci. S njim smo razgovarali o korupciji, ali i o odnosima Rijeke i Zagreba.

- Kada ovu Vladu optužuje za korupciju, iz Račana progovaraju ljutnja i zavist jer se sada vidi da HDZ rješava probleme u društvu za razliku od bivše vlasti. Račanu stoga neće preostati drugo nego pomiriti se s tom činjenicom. Ako se itko bori protiv korupcije, to sam ja. Ako je itko iskorijenio onaj dio HDZ-a koji je devedesetih bio kriv i odgovoran za to, to sam ja. Pa sjetite se samo kakvu borbu smo vodili na sedmom saboru HDZ-a. Prema tome, smatram da je ponekad očit nedostatak konstruktivnih argumenata oporbe. Račan je mogao u četiri godine svoga mandata mnogo više napraviti, ali niti je znao, niti je imao viziju, niti hrabrosti. Ova će Vlada ići sa snažnom antikorupcijskom strategijom. Ona postoji, bivša vlast ju je donijela, ali je nikad nije provela, a HDZ kreće u borbu i s organiziranim kriminalom i s korupcijom u javnim službama itd. Lomit ćemo sve.

Riječka luka – 25 milijuna tona godišnje

- Najavili ste gradnju pruge Botovo – Zagreb – Rijeka. Koji su izvori financiranja toga projekta?

- U ovom trenutku imamo osiguranih sto milijuna kuna, u 2007. godini još 700 milijuna, a do 2012. ćemo osigurati i ostalo. Najvažnije je početi radove, imamo jasnu viziju, znamo da projekt košta osam milijardi. Radovi će početi krajem ove ili početkom iduće godine, to je sigurno, a ostalo kako bude išlo. Moram još razmisliti o načinima financiranja, znam da javnost pita, ali u svakom slučaju jedan od izvora bit će i sredstva koja će se oslobađati s dovršetkom radova na autocestama i uštedama koje ćemo pritom ostvariti.

- Oporba tvrdi da u proračunskim projekcijama za iduće tri godine nema predviđenog novca za taj projekt?

- Da, ali iza tog smo projekta čvrsto stali, smatramo da je on iznimno važan za Rijeku i za cijelu Hrvatsku. Imali smo u vidu kompletan promet na Sredozemlju i želimo da riječka luka bude jedna od većih s 25 milijuna tona ukupnog prometa godišnje. U tom ćemo smislu napraviti sve.

Baština ne smije ograničiti razvoj

- Kako komentirate situaciju u vezi s lučkim skladištima u Rijeci? Ugovori vezani za projekt Rijeka Gateway su potpisani, ali Ministarstvo kulture traži zaštitu baštine.

- Drago mi je da se otvorila javna rasprava o tom pitanju. Mislim da se tu trebaju uvažiti obje strane. Mi u Hrvatskoj jesmo to što jesmo upravo po svojoj kulturi i zato moramo čuvati baštinu, ali isto tako, ona ne smije postati ni ograničenje razvoja. Te dvije stvari treba pomiriti. Htio sam poslati jasan signal građanstvu Rijeke da pratimo raspravu o tome.

- Ne mislite da je Ministarstvo kulture svojim odlukama na neki način zaustavilo projekt Rijeka Gateway?

- Ne mislim da je Ministarstvo išta zaustavilo. Ono uvijek treba biti »pas čuvar«, Kerber, koji brine o tome. Sutra bi inače Ministarstvu netko mogao reći – što niste brinuli o tome. Ali ne smijemo zanemariti ni razvojnu komponentu. Treba naći mudro rješenje.

- Što će biti s privatizacijom LRH-a? Svi izbjegavaju govoriti o tome u Vašoj Vladi?

- Nakon odluke koju smo donijeli po preporuci Državnog odvjetništva, stvari su jasne: budućnost ćemo, naravno, dogovarati i s lokalnom zajednicom, a radimo i na reformi Zakona o privatizaciji, u koji ćemo uključiti i mogućnost radničkog dioničarstva. Znači, program ESOP bit će dio budućeg zakona o privatizaciji koji će vrlo brzo ići u proceduru.

Krk najizglednija lokacija plinskog terminala

- Kakva su stajališta glede gradnje terminala za ukapljeni plin? Hoće li biti izrađena studija utjecaja na okoliš i ostali dokumenti koji su potrebni kako bi se krenulo u takav projekt?

- Gledajte, sve što se po propisima mora napraviti, napravit ćemo. Ponovit ću da nam je energetska neovisnost Hrvatske apsolutni prioritet. Drugi je prioritet da nam struka kaže gdje je najbolja lokacija, dakle ni tu neće politika arbitrirati je li to Krk ili nešto drugo.

- Znači, Krk nije definitivna lokacija?

- Najizglednija je, to je činjenica. Treći je prioritet da to zajedno s Primorsko-goranskom županijom uskladimo s ostalim razvojnim projektima ovoga kraja. O tome će se, dakle, još razgovarati. Nema potrebe ni za kakvim napetostima između Županije i nas, niti između stranaka, niti s eko-udrugama. Sve ćemo ispoštovati, ali činjenica je jedna: kad nas zatekne zima kao ova, kad netko zatvori pipu, onda ljudi kažu – dajte nam grijanje. Znači da trebamo imati alternativne dobavne pravce. Već radimo na još jednom pravcu, ne za ruski plin, nego onaj iz Kaspijskog mora, koji bi išao preko Mađarske, uz ovaj UPP – tada bi Hrvatska bila pokrivena. Ali to su golemi zahvati i trajat će sigurno šest-sedam godina.

O obrani Gotovine bez informacija

Na pitanje je li točno da Hrvatska dosad nije podnijela niti jedan službeni podnesak za obranu generala Gotovine, premijer je odgovorio da o tome ne zna ništa. »Nemam nikakvih informacija u vezi s tim«, rekao je Sanader.