Jutarnji list: 10. 03. 2006.

U Osijeku prvi sukob Đapića i Glavaša

Pišu: Suzana Barilar, Nikola Patković

ZAGREB, OSIJEK - Nakon što je danas u Glasu Slavonije objavljen negativan tekst o gradonačelniku Osijeka i predsjedniku HSP-a Anti Đapiću, u HSP-ovim su se redovima uznemirili jer, kažu, nije im jasno skriva li se iza svega namjera njihova koalicijskog partnera Branimira Glavaša da oslabi njihovu stranku.

- Đapić je Glavašu očito postao prejak. Ako žele nove izbore, mi nemamo ništa protiv - kažu članovi HSP-a. Odnosi na relaciji Glavaš - Đapić navodno su se počeli komplicirati kada je na Đapićevu inicijativu da se podigne spomenik Anti Starčeviću župan Krešimir Bubalo, koji je s Glavaševe liste, rekao da bi o tome trebalo pitati građane.

Đapiću je to, navodno, neprihvaljivo jer bi se onda po tom principu građane trebalo pitati i žele li da im poskupi voda.

Đapićeva osječka desna ruka, dogradonačelnik Gordan Matković, danas je prvi put otvoreno progovorio o stvarima koje ih smetaju, no pritom nije nijednom riječju direktno optužio svoje koalicijske partnere.

- Iz aviona je jasno da postoji favoriziranje određenih ljudi u društveno-političkom životu, odnosno s druge strane ignoriranje i destrukcija određenih projekata i njihovih nositelja. Koliko dnevno dobijem informacija to su shvatile već i ptičice na grani i jasno je da je riječ o sustavnom projektu - kaže Matković.

Predsjednik Gradskog vijeća Branimir Glavaš pak tvrdi da ne osjeća nikakvu krizu, niti vidi probleme unutar koalicije.

- Ja nemam problema ni s kim, a što se tiče nezadovoljstva mojeg koalicijskog partnera pojedinim medijima, mislim da to treba rješavati s njima. Ako netko ima problema s medijima, onda sam to ja imenom i prezimenom, jer sam u posljednjih šest mjeseci trpio sustavna šikaniranja i pakiranja, pa čak i u tom mediju kojim je Đapić nezadovoljan.

S obzirom na to da sam danas s koalicijskim partnerom rješavao problem plaća djelatnika HNK Osijek, ni o kakvim me nesporazumima moj partner nije izvijestio. Smatram da je riječ o politikantskom pokušaju HDZ-a da plasiranjem dezinformacija oslabi i pokuša razbiti čvrstu koaliciju između nas i HSP-a. Ne vjerujem da te insinuacije dolaze od mojeg koalicijskog partnera - rekao je Glavaš.

Župan Bubalo: Nema problema

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, s Glavaševe liste, također ne osjeća i ne vidi probleme u odnosima s koalicijskim partnerom. - Naš je odnos u okvirima uvažavanja, tolerancije i suradnje. Što se tiče odnosa s medijima, mislim da svatko treba graditi konstruktivan međusobni odnos s medijima, jer se razgovorom sve može riješiti - rekao je Bubalo.