Glas Istre: 10. 03. 2006.

STATE DEPARTMENT O STANJU LJUDSKIH PRAVA U 2005.

Hrvatska uglavnom poštuje ljudska prava

State Department u probleme uvrštava korupciju, stanje u pravosuđu, ali i nasilje i diskriminaciju prema Srbima, Romima te ženama

WASHINGTON - Hrvatska je 2005. uglavnom poštivala ljudska prava, ali je bilo i problema, uključujući suđenja za ratne zločine koja su nacionalno pristrana protiv Srba, kao i nasilje i diskriminaciju prema Srbima, Romima te ženama, ocijenio je američki State Department u svom godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u zemljama svijeta u 2005. godini. U izvješću se ističe da je Hrvatska lani pokazala povećanu spremnost za progon Hrvata koji su počinili ratne zločine i ostvarila potpunu suradnju s Haaškim sudom nakon što je pomogla uhićenje optuženoga generala Ante Gotovine.

State Department navodeći probleme spominje da hrvatsko pravosuđe nastavlja patiti od stanovitog političkog utjecaja, kao i oko 1,6 milijuna nagomilanih slučajeva. Navodi i mišljenje Europske komisije da hrvatska javnost pravosuđe smatra jednim od glavnih područja korupcije. Problem je u Hrvatskoj, stoji u izvješću, i korupcija, koju se smatra posebice raširenom u zdravstvenoj skrbi i pri registraciji vlasništva.

Sudovi koji su sudili u slučajevima ratnih zločina nastavili su pokazivati pristranost prema optuženicima na temelju njihove nacionalne pripadnosti, stoji u izvješću. Većina osoba kojima se sudilo za ratne zločine bili su Srbi, a u tri četvrtine slučajeva sudilo im se u odsutnosti na skupnim suđenjima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Izvješće navodi da je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju izvijestila da je u 21 suđenju za ratne zločine osuđeno 12 Srba i jedan Hrvat. Mada Srbi i dalje predstavljaju veliku većinu osoba kojima se sudi za ratne zločine, međunarodni promatrači ipak navode da sada općenito imaju bolje izglede za pošteno suđenje nego u prošlosti, stoji u izvješću.

Glede povratka izbjeglih Srba u izvješću se navodi istraživanje OESS-a iz 2004. prema kojem se većina izbjeglih Srba koja se željela vratiti u Hrvatsku već vratila. Hrvatska Vlada je polagano počela rješavati problem prijeratnih stanarskih prava u društvenim stanovima bez kojih se Srbi, koji su imali to pravo, ne mogu vratiti u Hrvatsku, kaže se u izvješću.

Također, navodi se da u Hrvatskoj u praksi postoji otvorena i ponekad žestoka diskriminacija prema Srbima i Romima. Nasilje prema Srbima nastavilo se posebice u Dalmatinskoj zagori, kamo se vraća najveći broj izbjeglih Srba, te donekle u istočnoj Slavoniji, piše u izvješću. Glede Roma, State Department kaže da su oni u Hrvatskoj suočeni s nizom prepreka uključujući jezik, nedostatak obrazovanja, visoku nezaposlenost, raširenu diskriminaciju te problem da dođu do državljanstva i dobiju osobne dokumente, ali navodi i pozitivan primjer jer je hrvatska Vlada usvojila akcijski plan za poboljšanje uvjeta njihova života i obrazovanja.

Nasilje prema ženama, uključujući slučajeve kada ih zlostavljaju muževi, i dalje je problem u Hrvatskoj, kaže State Department. Ured za jednakost spolova i nevladine organizacije upozoravaju da su sudovi u takvim slučajevima blagi prema počiniteljima nasilja, stoji u izvješću. Žene također općenito rade poslove koji su slabije plaćeni, a plaće žena su u prosjeku 19 posto niže od plaća muškaraca, navodi State Department.

Sloboda govora i medija općenito se ostvaruje, ali su zabilježeni slučajevi da su se dužnosnici vlasti upletali u medije i pokušali utjecati na Hrvatsku televiziju, kaže State Department. (Hina)