Glas Istre: 10. 03. 2006.

PUCA LI KOALICIJA ĐAPIĆ – GLAVAŠ?

Glavaš nezadovoljan porastom Đapićeve popularnosti

Osječki pravaši jako su pogođeni time što se u osječkom Glasu Slavonije, za koji su uvjereni da je pod velikim Glavaševim utjecajem, već dva dana napada Đapić

ZAGREB - Koalicija HSP-a i nezavisne liste Branimira Glavaša u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji upala je u prve probleme koji bi mogli dovesti u pitanje i njen opstanak. Kako tvrde visoki izvori iz HSP-a, osječki pravaši jako su pogođeni time što se u osječkom Glasu Slavonije, za koji su uvjereni da je pod velikim Glavaševim utjecajem, već dva dana napada Đapić. Navodno je nezadovoljstvo u stranci veliko i nije im jasno zašto Glavaš napada njihovog gradonačelnika. Jedno od objašnjenja koje pravaši nude jest to da je Glavaš navodno nezadovoljan porastom popularnosti Đapića kao gradonačelnika, te da je želi smanjiti ne dovodeći pritom u pitanje opstanak zajedničke koalicije u gradu i županiji.

HSP: Koalicija više u Glavaševom interesu

Iz vrha HSP-a poručuju da žele zadržati koaliciju, ali ako se ovakvi napadi nastave spremni su razmotriti i druge opcije, te poručuju da se ne boje ni izlaska na eventualne prijevremene izbore za Gradsko vijeće Osijeka. Visoki izvori iz HSP-a poručuju da je opstanak koalicije više u interesu Glavaša i njegove udruge koja djeluje regionalno, dok pravaši imaju stranku koja je jaka na području cijele Hrvatske. Kako se neslužbeno doznaje, Đapić je dao nalog da Grad Osijek više ne objavljuje oglase u Glasu Slavonije zbog čega bi taj list mogao ostati bez 500.000 kuna godišnje.

Nesporazum je nastao na javnom sastanku gradskog i županijskog poglavarstva gdje se osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo suprotstavio podizanju spomenika Anti Starčeviću na središnjem gradskom trgu bez konzultiranja javnosti i struke. Nakon toga Glas Slavonije objavio je tekst u kojem se Bubalo pojavljuje u pozitivnom, a Đapić u negativnom kontekstu. Dan poslije u Glasu Slavonije izašao je komentar u kojem se Đapić po broju ispada izjednačava s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom.

Glavaš: Sve mi ovo miriši na HDZ

Glavaš se ispočetka dvoumio hoće li reagirati na neslužbeno nezadovoljstvo svojeg koalicijskog partnera, ali onda je pomirljivo ustvrdio da ne vjeruje da ga HSP-ovci optužuju po kuloarima. Pritom je opovrgao bilo kakav svoj utjecaj na uređivanje Glasa Slavonije.

- Smatram da se radi o pokušaju zloupotrebe medija, ali i pokušaju razbijanja koalicije koja dobro funkcionira. Sjedio sam u četvrtak s Đapićem na jednom sastanku i da kod njega postoje neke primjedbe siguran sam da bi mi to on rekao. Zato mi sve ovo miriši na nastojanje HDZ-a da razbije našu kvalitetnu koaliciju, kazao nam je Glavaš.

Glavni urednik osječkog dnevnika Zoran Jaćimović također je odlučno demantirao da predsjednik osječkog gradskog vijeća kontrolira njegove novine.

- Ha, ha... Pa ne sjećam se kad sam se zadnji put vidio i čuo s Glavašem, tvrdi Jaćimović čudeći se ljutnji pravaša.

- Ante Đapić je legalno voljom birača postao gradonačelnik Osijeka. Kad on napravi nešto dobro mi ga pohvalimo u Glasu Slavonije, a ako smatramo da je učinio nešto negativno - kritiziramo ga. To je sve. Nema tu nikakve političke zavjere, zaključuje Jaćimović.

Zlatko CRNČEC, Dražen CIGLENEČKI