Večernji list: 11. 03. 2006.

VEČERNJAKOVA ANKETA Što građani misle o otvorenom sukobu Sanadera i Račana

Dijana Pleština: Hvala Bogu da moj muž nije Sanader

Autor: A. MALENICA, N. ZEČEVIĆ

U telefonskom istraživanju Markotela provedenom za Večernji list, 33,17 posto ispitanih Sanadera smatra uspješnijim premijerom od Ivice Račana, kojega podupire 32,17 posto ispitanika. Da bi Sanader bolje vodio Hrvatsku, smatra 33,92 posto ispitanika, a vjeru u Račana ima njih 31,17 posto. Zanimljivo je da se 48,63 posto ispitanih ne slaže sa Sanaderovom izjavom da je Račan lijen, ali se 42,39 posto ispitanih slaže s Račanovom izjavom kako vlada Ive Sanadera "potiče korupciju".

Startne pozicije

Najgore je što su i Ivo Sanader i Ivica Račan u pravu. Ovako je prof. dr. Ivan Šiber prokomentirao izjave Sanadera i Račana koje su izgovorili jedan na račun drugoga. Riječ je o označavanju startnih pozicija za početak predizborne kampanje, uvjeren je dr. Šiber. Politolog dr. Anđelko Milardović ne podupire Sanaderov način komunikacije jer je, kaže, u raskoraku s europskim diskursom kojem težimo.

Taj je sukob obična borba za vlast. Jedan nastupa u obrani vlasti, a drugi iz želje da je osvoji, rezolutan je dr. Milardović. Najdalje je u kritici otišao dr. Josip Jurčević kazavši da su i Sanader i Račan svoj ideal našli u ponašanju Stipe Mesića. Pokušavaju se afirmirati bez rezultata rada i to bijegom u virtualnu stvarnost. Tako zapravo jedan drugoga podržavaju. Budući da nemaju sadržaj koji bi mogli iznijeti u javnost, oni napadom jedan na drugog zauzimaju javni prostor, tvrdi Jurčević.

Komentar supruga

"Hvala Bogu da moj muž nije Sanader i da nema njegove sposobnosti", prokomentirala je Dijana Pleština Sanaderove optužbe na račun svoga supruga. Račan nije nesposoban i lijen, a ako je riječ o projektima za dobrobit države, onda se može govoriti o Račanovoj sposobnosti, uvjerena je. "To dovoljno pokazuju sagrađena autocesta i riješeni neki dugovi. Pitajte male poduzetnike kako im je sada", zaključila je D. Pleština. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček kazao je kako gospođa Mirjana Sanader neće komentirati Račanove izjave o njezinu suprugu.

S. Kulović: Sukob se ne može pravdati psihijatrijom

Bezobraznu političku svađu Sanadera i Račana ne treba komentirati sa psihijatrijske strane jer kad nešto psihologiziraš, otvaraš prostor objašnjenjima koja nalikuju opravdanjima tvrdi psihijatrica Suzana Kulović. I jedan i drugi akter znaju što su željeli postići takvim ponašanjem, i jedan i drugi uistinu to misle jedan o drugome, uvjerena je.

To je politička svađa i tako je treba doživljavati. Znaju jako dobro i Sanader i Račan što govore i što njihove izjave podrazumijevaju. Obojica i te kako imaju izraženu moć obuzdavanja vlastitih hirovitosti kad to žele, što su uostalom dokazali toliko puta zaključuje doktorica Kulović.

Račan: Sporije govorim, ali od Sanadera brže mislim

Svatko ima svoj stil rada, ali lijenost nije moj stil. Možda ja sporo govorim, za razliku od kolege Sanadera, koji je brz na jeziku, ali baš solidno ne misli. Moj stil nije da umjesto dijaloga nastojim protivnika diskvalificirati uvredama. Na žalost, to je bahatost staroga HDZ-a, koju vrlo kvalitetno nastavlja i Sanader.

Njegov je problem samo u tome da može ušutkati tim stilom ljude u svojoj stranci i u svojoj kvazikoaliciji, ali ne može nas. izjavio je jučer u Čakovcu Ivica Račan, koji je došao u cjelodnevni obilazak međimurskih organizacija SDP-a. Na novinarsko pitanje o sprječavanju korupcije, odgovorio je: Kod nas je trgovine premalo u ekonomiji, a sve više u politici. Na pogrešnom mjestu. To je ozbiljan atak na demokratsku Hrvatsku i njezinu pespektivu. Makar me Sanader ponovno vrijeđao, valja reći da riba smrdi od glave kazao je Račan.

(I. Ž.)