Večernji list: 11. 03. 2006.

MIROVINE HVO-a Vlada iznenađena odlukom parlamenta BiH

BiH protiv pomoći za pripadnike HVO-a

Autor: Deana KNEŽEVIĆ, Dejan JAZVIĆ

Banski su dvori bili neugodno iznenađeni viješću da je bosanskohercegovački parlament odbio potvrditi ugovor s Hrvatskom o mirovinama za pripadnike HVO-a i članova njihovih obitelji.

Sve dogovoreno

Iznenađeni smo jer je odluka o potpisivanju tog ugovora između Hrvatske i BiH dogovorena između dviju vlada, a dokument je potpisan potkraj prošle godine. Ništa nije bilo sporno rekla je jučer potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, najavljujući da će Vlada tražiti očitovanje od Sarajeva o razlozima odbijanja ugovora.

Prema tom ugovoru, Hrvatska bi ove godine iz državnog proračuna dala oko 40 milijuna kuna za naknadu mirovina obiteljima zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a jer se zbog promjena zakona u BiH njhove mirovine inače smanjuju.

Iduće godine naknadu mirovine Hrvatska bi osigurala za 1100 invalida, a u trećoj godini primjene za još 2500 pripadnika HVO-a. Ugovor bi se naime provodio u tri faze. Zastupnici bosanskohercegovačkog parlamenta imali su nekoliko primjedaba, a neprihvaljivim smatraju i to da pravo na naknadu mirovine dobivaju samo oni pripadnici HVO-a koji su i hrvatski državljani.

Ugovor koji je prije dobio "zeleno svjetlo" Predsjedništva, Vijeća ministara i Donjeg doma BiH parlamenta blokiran je u Domu naroda, jer je Klub Bošnjaka iskoristio ustavno pravo i pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Time je, bar za neko vrijeme, odgođena ovjera sporazuma na temelju kojeg bi Republika Hrvatska isplaćivala redovite mjesečne naknade bivšim pripadnicima HVO-a.

Obrazlažući svoju tvrdnju da je spomenuti sporazum "destruktivan po vitalne interese bošnjačkog naroda", predstavnik bošnjačkoga kluba u Domu naroda Parlamenta BiH, Halid Genjac, kazao je kako oni pozdravljaju nastojanja Republike Hrvatske da pomogne određenim kategorijama ratnih stradalnika u BiH, ali da je za njih neprihvatljiv ponuđen tekst ugovora, jer on nosi opasnost od diskriminacije dijela stradalnika u BiH.

Bez ograničenja

Bošnjačka strana inzistira da Hrvatska ne ograničava financiranje ratnih stradalnika u BiH samo na HVO, odnosno njegove pripadnike koji posjeduju hrvatsko državljanstvo. Halid Genjac je izbjegao izravan odgovor na pitanje očekuje li uistinu da će Hrvatska pristati financirati bivše pripadnike Armije RBiH i Vojske Republike Srpske u BiH.