Večernji list: 13. 03. 2006.

Nezadovoljni seljaci najavili masovan dolazak traktorima 20. ožujka u glavni grad

Glavaš i Đapić dijele naftu prosvjednicima

Autor: Franjo SAMARDŽIĆ

Traktore slavonskim seljacima koji se spremaju na prosvjed u Zagreb 20. ožujka naftom će napuniti koalicijski partneri Branimir Glavaš i Anto Đapić. Iako u seljačkim udrugama kažu da iza prosvjeda ne stoje politički i stranački interesi, već samo interesi seljaka, moglo se to čuti na skupštini osnivača Braniteljske poljoprivredne zadruge "Bljesak" u Novoj Gradiški.

Žele k premijeru

Kako je kazao predsjednik Skupštine Darko Grivičić, koji je i predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza, seljaci neće u Zagreb jedino ako ih ovaj tjedan primi premijer Ivo Sanader i udovolji njihovim zahtjevima.

Tražimo da se isplate svi poticaji i približavanje uvjetima proizvodnje kakve imaju poljoprivredni proizvođači u Europi. Poseban je problem obiteljskih gospodarstava privatizacija poljoprivrednog zemljišta kaže Grivičić.

Muk osam mjeseci

Prihvaćamo bilo kakav model, ali ne možemo prihvatiti da premijer Sanader kaže da nema prodaje zemlje seljacima. Slažem se da treba zaštititi poljoprivredno zemljište i ne prepustiti ga mešetarima koji će ga prodati za koju godinu. Početkom prošle godine prosvjedovali smo i ishodili da Sabor uz potporu svih saborskih klubova promijeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Osam mjeseci nije se ništa događalo i sada smo dočekali da premijer kaže kako nema prodaje poljoprivrednog zemljišta. To ne prihvaćamo.

Želimo biti partner Vladi, a ako to ne možemo pregovorima, nametnut ćemo se silom. Jedinstveni smo i spremni 20. ožujka ići u Zagreb te ondje ostati dok ne razriješimo seljačke probleme kaže Darko Grivičić.