Jutarnji list: 13. 03. 2006.

Žužulu produžili zaštitu, Račan nije volio rotirke

Piše: H. Appelt

Većina ministara uopće nema tjelohranitelje, a zaštita je najviše fascinirala Zlatka Tomčića. Dok je bio predsjednik Sabora, imao je tjelohranitelje, ali nije, poput Šeksa, koristio vozila s rotirkama

ZAGREB - Primjena osiguranja kakvu je jučer imao Vladimir Šeks, predsjednik Hrvatskog sabora, kada je u šetnju maksimirskom šumom sa ženom došao u automobilu s upaljenim rotirkama, a tjelohranitelji su im nosili kišobrane, pretjerano je tretiranje “štićenih osoba” u Hrvatskoj, rekli su nam danas sugovornici koji se zbog prirode posla ne smiju predstavljati.

Prema Uredbi o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranja određenih osoba, objekata i prostora, naime, Vladimir Šeks kao predsjednik Sabora ima pravo na stalnu zaštitu, i po toj Uredbi spada u štićene osobe prve kategorije, kao i predsjednik države, Vlade, Ustavnog i Vrhovnog suda. No, jesu li automobili s rotirkama potrebni i za subotnju šetnju parkom i jesu li tjelesni čuvari dužni nositi kišobrane za njegovim članovima obitelji, upitali smo stručnjaka za osiguranje osoba, bivšeg visokoranigranog djelatnika iz Ureda predsjednika.

- To je čista demonstracija sile, odlaziti u šetnju s takozvanom S-pratnjom, kada su vozila osiguranja s upaljenim rotirkama ispred i iza vozila u kojem se dužnosnik nalazi. Pa onda još i zaustavljanje prometa palicama iz automobila i, na kraju, tjerati ih da nose kišobarne, mislim da sve to izlazi iz domene pristojnog ponašanja - rekao nam je.

Napominje kako je štićenim osobama zaštita doista nužna pa je zbog toga i donesena posebna Uredba o tome na što sve oni imaju pravo. Naš sugovornik podsjeća da je nekoliko dana nakon što je Miomir Žužul dao ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova, izmjenama i dopunama Uredbe, on dobio zaštitu za sljedećih šest mjeseci.

Za razliku od Šeksa, niz dužnosnika ne smatra da im je posebna zaštita potrebna uvijek i svuda. Tako, naprimjer, obitelj predsjednika Stjepana Mesića, tvrdi nam naš sugovornik, nije htjela posebnu zaštitu, a prema onome što se može vidjeti, Predsjednik voli diskretnu zaštitu. Većina ministara uopće nema tjelohranitelje, a od bivših dužnosnika, kažu nam, zaštita je najviše fascinirala Zlatka Tomčića.

Dok je bio predsjednik Sabora, imao je tjelohranitelje, ali nije poput Šeksa koristio vozila s rotirkama. Ni Račan nije volio rotirke, a nekad je znao procijeniti da mu zaštita ne treba pa je tjelesne čuvare pustio da posao rade diskretno, naprimjer iz automobila.