Slobodna Dalmacija: 13. 03. 2006.

RAT SE NASTAVLJA VLADAJUĆA STRANKA UZVRAĆA SDP-u

HDZ: Račanova vlast kontrolirala sudstvo, zdravstvo, školstvo...

NEMAJU OBRAZA "Kako li samo imaju obraza... A bili su neusporedivo gori od nas", kaže visoko pozicionirani HDZ-ovac, uzvrativši udarac za sada neslužbenom kontralistom od deset korupcijskih zlodjela vlade Ivice Račana: od izvanproračunske potrošnje koja je dosegla zamalo dvije milijarde kuna, do uvođenja političke kontrole nad sudstvom, zdravstvom, školstvom, kulturom

U vrhu vladajućeg HDZ-a s konsternacijom je primljena SDP-ova optužnica o 10 korupcijskih grijeha aktualne Vlade Ive Sanadera, koji su u subotu, u vrhuncu njihova najnovijeg sukoba, precizno "popisani" za potrebe dnevnih novina.

Ofenzivu otvorio bivši premijer

"Kako li samo imaju obraza... A bili su neusporedivo gori od nas", uzrujava se visoko pozicionirani HDZ-ovac, uzvrativši udarac za sada, doduše, neslužbenom kontralistom od deset korupcijskih zlodjela prethodne vlade Ivice Račana: od izvanproračunske potrošnje koja je između 2000. i 2004. godine dosegla zamalo dvije milijarde kuna, do uvođenja političke kontrole nad sudstvom, zdravstvom, školstvom, kulturom...

Rat s popisima korupcijskih grijeha između HDZ-a i SDP-a započeo je proteklog tjedna. Ofenzivu je otvorio bivši premijer i sadašnji vođa opozicije Ivica Račan, komentirajući tadašnju najavu HDZ-ova antikurupcijskog programa.

Svađa se rasplamsava

- Korumpirana Vlada ne može se boriti protiv korupcije - ustvrdio je Račan, u hipu izazvavši erupciju HDZ-ova političkog gnjeva, uključujući izjavu premijera Sanadera da je Račan - lijenčina.

Antikorupcijski program HDZ-ove vlade, točno prema najavama, predstavljen je u petak 10. ožujka na okruglom stolu HAZU, ali svađa o većoj ili manjoj korumpiranosti dviju vlada - one bivše i ove sadašnje - nipošto se ne stišava, što su politički analitičari dijagnosticirali kao vrlo žestoku uvertiru predizborne kampanje. Štoviše, ona poprima sve osobniji i privatniji ton. Tako se u okršaj uključila čak Račanova supruga, ustvrdivši za novine kako je sretna da joj Sanader nije suprug.

Jasna BABIĆ

10 KORUPCIJSKIH GRIJEHA RAČANOVE VLADE

U HDZ-u su sastavili neslužbenu listu slučajeva koji govore o korupcijskim grijesima prethodne vlade

1 PRIVATNI POSLOVI - Pojedini ministri, pa čak i predsjednik Sabora, koristili svoje pozicije za dobivanje privatnih poslova.

2 "VIKTOR LENAC" - Afera oko riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac" koje je poslužilo za rješavanje privatnih interesa lokalnih SDP-ovaca.

3 "SUNČANI HVAR" - Afera u kojoj je hotelsko i ugostiteljsko poduzeće potpuno uništeno.

4 POGODOVANJE ŠTROKU - Protežiranje Gorana Štroka u slučaju riječke Bonavije i dubrovačkog hotela Excelsior.

5 RIJEČKA BANKA - Afera Riječka banka, kao rezultat unutarfrakcijskih obračuna u SDP-u.

6 GOLEMI RASHODI - Najveći izvanproračunski rashodi koji su dosegli gotovo dvije milijarde kuna.

7 NABAVE BEZ NATJEČAJA - Izbjegavanje natječaja za javne nabave.

8 POLITIČKO KADROVIRANJE - Izravno političko miješanje u kadrovsku politiku i upravljanje pravosuđem, zdravstvom, školstvom i kulturom.

9 NAGIBNI VLAKOVI - Kupnja nagibnih vlakova za HŽ 2003. bez transparentne procedure javnoga natječaja.

10 PROPALI PLAN - SDP-ov antikorupcijski plan iz 2002. iz kojeg Račanova vlada nije ispunila ni jednu točku.