Vjesnik: 13. 03. 2006.

Carla del Ponte: Nije isključeno da se Milošević ubio

Sada, više nego ikada, očekujem da Srbija napokon uhiti i izruči Mladića i Karadžića. Zbog smrti Slobodana Miloševića, njihovo privođenje pravdi postalo je još važnije«, istaknula je Del Ponte

Kontroverzama oko uzroka smrti Slobodana Miloševića u nedjelju je pridonijela i glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte. Ona je u razgovoru za talijanski dnevni list La Repubblica izjavila da ne isključuje mogućnost da se bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević ubio i tako uputio »posljednji izazov« međunarodnom pravosuđu.

Mogućnost samoubojstva nije isključila ni na konferenciji za novinare koju je u nedjelju održala zajedno s predsjednikom Suda Faustom Pocarom. Tužiteljica je, kako prenose agencije, ipak naglasila da treba pričekati nalaze obdukcije i kao »glasine« okvalificirala tvrdnje da je Milošević bio otrovan.

I Pocar i Del Ponte izrazili su »duboko žaljenje i razočaranje« zbog Miloševićeve smrti jer je time »spriječen dovršetak njegova suđenja, a žrtvama uskraćeno pravo na izvršenje pravde«.

»Velika je šteta za pravdu što suđenje neće biti dovršeno i što presuda neće biti izrečena. Drugi i visoki dužnosnici optuženi su za iste zločine kao i Milošević«, kazala je Del Ponte te najavila da će do kraja 2006. početi suđenja osmorici optuženih za Srebrenicu i šestorici bivših srbijanskih čelnika optuženih za Kosovo. »Sada, više nego ikad, očekujem da Srbija napokon uhiti i izruči Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Zbog smrti Miloševića, njihovo privođenje pravdi postalo je još važnije«, istaknula je Del Ponte na konferenciji za novinare u Haagu.

Predsjednik Suda Fausto Pocar je rekao da tim nizozemskih forenzičara nije uspio utvrditi uzrok smrti nakon čega je naređena obdukcija.

Proceduru su vodili nizozemski forenzičari a sudjelovali su i dvojica patologa iz Srbije koji su u Haag doputovali s ministrom za ljudska prava i etničke manjine Rasimom Ljajićem. Govoreći o redovitim liječničkim pregledima u Haagu kojima je Milošević bio podvrgnut, Del Ponte je kazala da je »neobično, ali ipak moguće da je umro iznenada, a da liječnici nisu primijetili naglo pogoršanje njegova zdravstvenog stanja«. Odbacila je bilo kakvu odgovornost za Miloševićevu smrt, rekavši ipak da ju je događaj »jako naljutio« jer je njegovom smrću propao višegodišnji trud tužiteljstva.

Kritike novinara

Na kritički intonirana pitanja novinara o tome je li suđenje Miloševiću moglo trajati kraće da je optužnica bila sažetija i orijentirana samo na najteže zločine, Del Ponte je odgovorila »kako to nije samo pitanje optužnice i presude, jer je važno utvrditi činjenice i jer žrtve imaju pravo znati što se dogodilo«.

Julijana Štrbić / Hina