Vjesnik: 13. 03. 2006.

Straw: Kosovo će biti neovisna država

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izazvao je šok u Salzburgu izjavom kako je uvjeren da će Kosovo gotovo sigurno postati neovisna država. Tako kategoričnu tvrdnju malo tko je očekivao na skupu u Salzburgu, kojem je bio nazočan i Martti Ahtisari, izaslanik UN-a za Kosovo. »Svi se slažu da je stanje prije 1999. neodrživo kao osnova za budućnost i stoga je put Kosova prema neovisnosti gotovo neizbježan«, kazao je Straw.

Britanska je diplomacija već drugi put u posljednje vrijeme vrlo jasna u procjeni stanja i budućnosti Kosova.

Izjavu Jacka Strawa komentirao je Vuk Drašković, ministar vanjskih poslova Srbije, koji je također bio u Salzburgu.

»Iznenađen sam činjenicom da je to rekao ministar vanjskih poslova Velike Britanije. Ne mogu razumjeti tu izjavu i čemu sve to. Ta izjava ne poštuje povelju Ujedinjenih naroda, ne poštuje ni principe međunarodnog prava. Ona direktno polazi od toga da je pravo u sili, a mi mislimo da je sila u pravu i jednakosti država i da Srbija, iako mala država, ima pravo da je se poštuje«. Drašković je dodao da se Srbiju treba poštivati na isti način kao što se poštuje Veliku Britaniju i sva njezina državna prava.

»Srećom, ministar nije dao tu izjavu ni u ime Vijeća sigurnosti ni u ime kontaktne skupine i nadam se da ona neće poremetiti konstruktivna nastojanja da se dođe do kompromisnog rješenja za Kosovo u kojem neće biti poraženih ni poniženih. U kojem će se poštivati sva prava i albanske većine i Srba i povelja UN-a«, zaključio je Drašković.

Europski dužnosnici raspravo o zapadnom Balkanu inicirali su prije vrlo važnih događaja koji će se dogoditi u regiji, referenduma u Crnoj Gori i rješavanja statusa Kosova. Želja je Europe da ne dođe do destabilizacije stanja na Balkanu i da sve prođe mirno. Upravo zbog toga su i europski dužnosnici u Salzburgu željeli poslati poruku Balkanu da je budućnost tih zemalja u ujedinjenoj Europi.