Večernji list: 13. 03. 2006.

Perković će morati 'propjevati'

Autor: Zvonimir DESPOT

Imaju li Ante Gotovina i Josip Perković bilo što zajedničko? Na prvi pogled baš ništa. Ali nije tako. Pitanje je, naime, na mjestu otkako je prošloga tjedna počelo bavarsko suđenje bivšem udbašu Krunoslavu Pratesu za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Najspominjanije prezime u prva dva dana suđenja u bavarskoj prijestolnici bilo je Perkovićevo, bilo iz Pratesovih usta, bilo tužiteljevih, bilo pak tročlanog sudskog vijeća. Sud će na kraju presuditi je li Prates kriv ili nije iako su suci svojim reakcijama dali do znanja da ne vjeruju njegovim pričama.

Štoviše, jasno su dali do znanja kako drže da je Udba zapravo bila zločinačka organizacija komunističke Jugoslavije. Njemačko će pravosuđe zasigurno odraditi svoj posao. Ali hoće li i hrvatsko? I tu dolazimo na poveznicu između spomenute dvojice. Unatoč svim Gotovininim zaslugama u ratu, hrvatska je vlast pod Sanaderovom palicom, istina i pod pritiskom izvana, učinila sve da general uđe u haaški pritvor i pred haaške suce. To je trebao biti test hrvatskoga pravosuđa u trenutku kad se približavamo Europskoj uniji.

No, taj test nije i neće biti i posljednji. Hrvatska će, očito, biti testirana i na Perkoviću, pri čemu nitko ne tvrdi da je on već unaprijed kriv i osuđen. S Perkovićem je slična situacija kao i s Gotovinom. Mnogi mu priznaju ratne zasluge u osamostaljenju Hrvatske, ali također je jasno da u njegovu radu prije toga, u Udbi, ima u najmanju ruku nerazjašnjenih okolnosti za koje je došlo vrijeme da se raščiste. Kad je trebalo Gotovinu "srediti", upregnuli su se svi, od politike do medija, pa je na kraju ispao linč protiv čovjeka koji je nevin dok mu se suprotno ne dokaže. A o Perkoviću?

Povezivanje njega s Đurekovićem nije od jučer. Provlači se to već godinama, ali ispolitizirano hrvatsko pravosuđe nije prstom maknulo. O medijima da se i ne govori. Jesu li u pitanju Udbini pipci, dugovi, neugodne informacije...?

Kako Hrvatska neće, pojavila se Njemačka, u kojoj ubojstvo ne zastarijeva. Perković će prije ili kasnije morati odgovoriti na pitanja koja mu se već godinama postavljaju. Pitanje je samo tko će onda koga "umočiti", na koga prebaciti odgovornost, koga prokazati? Naizgled jednostavan, Perkovićev slučaj, ako dođe do suda, mogao bi uzdrmati mnoge. Iz Hrvatske više ne može jer su Nijemci za njim raspisali tjeralicu.

Zato valja čekati završetak Pratesova suđenja i nove njemačke poteze. Oni bi pak mogli biti bolni ne samo za Perkovića nego i za mnoge druge, pa i za samu vlast. Koliko će biti bolni, najbolje će se vidjeti preko medija. Jer odašiljanje poruka već je počelo, a u njima ima čak i tragova ucjena. Udbaška posla?