Večernji list: 14. 03. 2006.

HAAŠKA PRAVDA Nakon što je već 17. optuženik umro ili se ubio bez izricanja presude, strah se širi

Haaška pravda: Teško bolesni general Markač u strahu za život

Autor: Davor Ivanković

Haaški sud trpi sve jače udare i kritike zbog činjenice da je glavni haaški optuženik Slobodan Milošević, taj "biser u tužiteljskoj kruni Carle del Ponte" smrću poremetio cjelokupnu sliku i svrhu haaške pravde, započete 1993., a zamišljene da prenese povijesnu poruku svima koji su pribjegli zločinu genocida. Gubitak najvažnijeg predmeta izlaže Carlu del Ponte, do sada nedvojbeno jake osobe i unutar sustava međunarodne politike, još jačim kritikama i udarima.

Kriva je Del Ponte

Američki Financial Times žestoko kritizira i optužuje Carlu del Ponte, glavnu haašku tužiteljicu, za neslavan rasplet priče o haaškoj pravdi. Pretjerala je s preopširnom i predetaljnom optužnicom protiv Miloševića, kažu kritičari. Zbog toga je postupak dokazivanja optužnice trajao nedopustivo dugo, a stručnjaci drže da je Del Ponte morala optužnicu usredotočiti na nekoliko bitnih stvari i time ubrzati tijek suđenja.

Haaški procesi i inače traju, u usporedbi s nacionalnim sudstvom, nevjerojatno dugo, dulje od četiri godine upozorava Luka Mišetić, voditelj odvjetničkog tima generala Ante Gotovine. Smatra da je izostanak "glavne presude" nepovratno urušio imidž i povijesni zaključak o sudu u Haagu. Goran Mikuličić, odvjetnik u Haagu optuženog generala Mladena Markača, smatra da "sud sada mora s većom brigom pristupiti zdravstvenom stanju optuženika".

Činjenica je da već neuobičajeno mnogo ljudi umrlo u haaškom pritvoru kaže Mikuličić. Zabrinut je posebice za zdravlje svoga klijenta generala Markača koji bi, kad počne suđenje (vjerojatno potkraj godine), morao ući u višegodišnji pritvor, s ugroženim zdravstvenim stanjem. Markač je, naime, teško bolestan, ima visok šećer i visoki krvni tlak, koji su uzrok i poremećaja krvožilnog sustava i rada srca... Simptomi isti kao i u slučaju umrlog Miloševića.

Markač je ozbiljno bolestan i potrebna mu je odgovarajuća zdravstvena njega u kliničkim, a ne ambulantnim uvjetima, dakle stanje ne može kontrolirati tek tabletama, a to Markaču može zdravstveno odmoći upozorava Mikuličić. U sličnoj je situaciji i general Ivan Čermak, koji ima probleme s visokim tlakom, srčane i tegobe s kralježnicom. Ozbiljno su bolesni i Berislav Pušić i Valentin Ćorić. Ta dvojica optuženika iz Hercegovine trebali bi ući u haaški pritvor potkraj travnja.

Zatvorski standard

Problem sa zdravljem haaških optuženika zasigurno će ugroziti sudske procese, odnosno dosadašnji "lagani" tempo suđenja koja traju više od četiri godine. Optuženici su uglavnom stariji od 50, 60 godina i već time se ne uklapaju u prosječni "zatvorski standard", a nepogodni su za haaški standard, gdje se procesi rastežu, a sud privorenike nerado pušta na klinički oporavak.