Slobodna Dalmacija: 14. 03. 2006.

KRIMINAL ILI POLITIKA ZBOG SUMNJE U ZLOUPOTREBU POLOŽAJA

Pokrenuta istraga protiv Bojana Sobola, supruga SDP-ove zastupnice

OSIGURANJE Bojan Sobol sada je osumnjičen za zloupotrebu položaja u korist osiguravateljske tvrtke Euroherc i koncerna Agram. Na istragu Sobol odgovara: Ja sam samo kolateralna žrtva. Plaćam ceh za svoju suprugu SDP-ovku

REPOVI IZ 2004. Kao primjer korupcije u vladi svojih prethodnika, premijer Ivo Sanader prvi je put javno istaknuo Bojana Sobola u studenome 2004. Odgovarajući na pitanja o poslovima Miomira Žužula, tadašnjeg HDZ-ovog ministra vanjskih poslova, Sanader je obećao da će njegov slučaj pomno ispitati, ali će tražiti i punu istinu o poslovnim aranžmanima prethodnih čelnika: Zlatka Tomčića, Radimira Čačića i Bojana Sobola

Piše: Jasna BABIĆ

Policijski istražitelji otvorili su novu istragu protiv Bojana Sobola, bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova i supruga SDP-ove saborske zastupnice Gordane Sobol.

Počelo s tepisima

Nakon što je njegova "afera tepih" završena prije godinu dana, Bojan Sobol sada je osumnjičen za zloupotrebu položaja u korist osiguravateljske tvrtke Euroherc i koncerna Agram hercegovačkog tajkuna Dubravka Grgića.

Prema nedovršenim policijskim rekonstrukcijama, Sobol je s Eurohercom izgradio čvrste poslovne odnose prije 2000., kao tadašnji suvlasnik tvrtke Kashmir tepisi: na njezinim internet stranicama piše da su Kashmir tepisi, uz ured Vlade i Predsjedničkog ureda, perzijskim sagovima opremili također Argramove i Eurohercove poslovne zgrade.

Nadalje, postavši pomoćnik bivšeg SDP-ova ministra Šime Lučina, Sobol se pobrinuo da državni osiguravatelj Croatia osiguranje izgubi dobar dio poslova vezanih uz MUP-ov vozni park, kako bi servisiranje i osiguranje policijskih automobila preuzela Grgićeva "kuća".

O istrazi ne zna ništa

Na kraju, kada je razriješen dužnosti u MUP-u, u znak zahvalnosti, Grgić je Sobolu dao radno mjesto u jednom od svojih poduzeća.

— Nemam pojma o nekoj novoj istrazi. Ali to ne znači ništa. Da se policija bavi onim tepisima, također sam doznao tek od novinara... Ja sam samo kolateralna žrtva u politikantstvu premijera Ive Sanadera. Plaćam ceh za svoju suprugu SDP-ovku, premda osobno nisam SDP-ov član, niti sam to ikada bio — zaključuje Sobol, ističući kako je uposlenik Euroleasinga, koji s Eurohercom, navodno, nema nikakve veze. Kako kaže, "samo se nalazi u sastavu istoga koncerna".

Kao primjer korupcije u vladi svojih prethodnika, premijer Ivo Sanader prvi je put javno istaknuo Bojana Sobola u studenome 2004. Gostujući u Osijeku, morao je odgovarati na pitanja o mješavini privatnih, obiteljskih i državnih interesa Miomira Žužula, tadašnjega HDZ-ova ministra vanjskih poslova, u aferi Imostroj i MTS.

Kashmir tepisi

U kontekstu prvog političkog skandala u svojoj vladi, Sanader je obećao da će Žužulov slučaj pomno ispitati, ali će zauzvrat tražiti i punu istinu o poslovnim aranžmanima prethodnih političkih čelnika: Zlatka Tomčića, Radimira Čačića i Bojana Sobola.

Tako se već sljedećeg mjeseca pojavila službena vijest kako Odjel gospodarskog kriminaliteta dovršava istragu o 16 sagova, vrijednih 173.946 kuna, što ih je MUP, po Sobolovu nalogu iz 2003., platio njegovoj bivšoj tvrtki Kashmir tepisi.

Saslušan i Lučin

Sobol je također okrivljen da je privatnoj ordinaciji iz Delnica omogućio naplatu lažnih faktura za specijalističke preglede policajaca.

Tijekom istrage, čiji se razvoj pažljivo pratio, nekoliko je puta saslušan i sam Šime Lučin. Sve istražne radnje su završene još u proljeće 2005., ali se nakon toga ništa nije dogodilo. Prema Sobolovim tvrdnjama, nije dobio ni rješenje da su kaznene prijave odbačene, niti da je Državno odvjetništvo podiglo optužnicu.

Drugim riječima, nastavlja se rat HDZ-a i SDP-a s popisima korupcijskih grijeha.