Slobodna Dalmacija: 14. 03. 2006.

Korupcijski ping-pong

Marina KARLOVIĆ-SABOLIĆ

U zemlji za koju, prema podacima Transparency Internationala Hrvatska, 89,1 posto građana drži da je ogrezla u korupciji dvije najjače političke stranke ne mogu se složiti o tome tko je kriv za tako porazan krvotok poštenja ove mlade države i njezine drevne nacije. Logično, jer jedna od njih je vladajuća, a druga oporbena, pa se prebrojavanje tuđih korupcijskih grijeha pretvorilo u idealan krešendo dvije godine uranjele predizborne bitke.

Isti vox populi tvrdi da je 2005. u odnosu na dvije godine ranije za desetak postotnih poena nabujala korupcija s obje strane Markova trga, i u kabinetu premijera i među parlamentarnim zastupnicima. Sanadera 43,1 posto građana drži jako, odnosno dosta korumpiranim, dok je Račanu taj epitet 2003. prišila tek četvrtina ispitanika. Čak 63 posto njih drži da je korupcija u Vladi i ministarstvima prošle godine bila veća nego u vrijeme bivše vlade. Svi ključni Sanaderovi ministri (Kalmeta, Hebrang, Rončević, Polančec) bili su upleteni u neku od korupcijskih afera, neki od njih (Žužul) platili su danak povlačenjem sa svoje funkcije. Liburnija, Bechtel, Shimatzu i Imostroj uvelike su kumovali padu HDZ-ova rejtinga u javnosti, Sunčani Hvar i Viktor Lenac silasku SDP-a s vlasti.

No, što Račanu vrijedi što je indeks percepcije korupcije narastao nakon što je on otišao iz Banskih dvora kada je u svojem kabinetu zbog koalicijskog mira trpio HSS-ova pomoćnika ministra poljoprivrede osuđenog zbog zloupotreba u gospodarskom kriminalu, a Vesna Balenović na koncu svoje zviždačke balade (na koju ju je ponukao upravo Račanov poziv građanima da prijave korupciju) zaradila pravomoćnu presudu za - klevetu.

Tko će na koncu u ovom korizmenom pretresanju grijeha zaraditi dulju pokoru odlučit će birači, ona ćudljiva kategorija koja u politici običava presuđivati o krivnji političara. Pravu istinu o tajnim dogovorima u kabinetima moći i podmićenim političarima, kao i priznanjima danima u polumraku ispovjedaonice, ionako zna samo Svevišnji. A on na sudu ipak nije valjani svjedok.