Vjesnik: 14. 03. 2006.

Odlazak s burze

SILVANA ORUČ IVOŠ

Najnovije Vladine mjere, kojima se sa 370 milijuna kuna potiče zapošljavanje u ovoj godini, zaslužuju pažnju iz više razloga.

Prvi je taj što se prvi put donosi cjeloviti plan za poticanje zapošljavanja koji, osim državnog subvencioniranja poslodavaca, uključuje i obrazovanje nezaposlenih. To znači da će se znatnom dijelu dugotrajno nezaposlenih pomoći da se napokon maknu s evidencijskih crnih lista i postanu konkurentni na tržištu rada. Posebice je to važno za nezaposlene starije životne dobi i nižeg ili srednjeg obrazovanja, koji su na burzu mahom dospjeli nakon propasti tvrtki u kojima su radili. Naime, Vladin plan godišnjeg zapošljavanja aktivno je usmjeren na obrazovanje i stjecanje novih znanja i vještina (informatička pismenost, strani jezici) koji su u današnjem poslovnom svijetu ne bonus, nego nužnost.

Drugi važan element najnovijeg plana poticanja zapošljavanja je činjenica da je prvi put jasno precizirano kakvim se osobama namjerava pomoći da nađu zaposlenje. Poticat će se tako zapošljavanje mladih, ali isključivo bez radnog iskustva, koji su dosad na burzi zapinjali zbog apsurdnih želja poslodavaca koji traže »mladu osobu s dvogodišnjim radnim iskustvom«.

Priliku će dobiti i najteže zapošljiva skupina - žene starije od 45 i muškarci stariji od 50 godina, većina kojih je izgubila svaku nadu da će opet raditi.

Posebno je važan izraženi socijalni element pri poticanju zapošljavanja. Tako će, osim branitelja i invalida, Vlada prvi put sufinancirati zapošljavanje samohranih roditelja, žena žrtava nasilja ili trgovine ljudima, liječenih ovisnika, roditelja s četvero i više malodobne djece, azilanata, Roma... Bitno je i to što se pri sastavljanju poticajnih mjera vodilo računa i o potrebama tržišta rada tako da će se, također prvi put, poticano zapošljavati deficitarna zanimanja i to ona iz zdravstva i socijale.

I treće, većina ovih mjera imat će višegodišnji učinak. Tako će veliki poslodavci radna mjesta koja im sufinancira država trebati čuvati tri godine. A to nije zanemarivo!