Jutarnji list: 14. 03. 2006.

Njemački tužitelj: POA po nalogu Sanadera istražila udbaška ubojstva

Piše: Željko Petrušić

Izvješće POA-e i policije nismo dobili putem Interpola pa ga tražimo putem Ministarstva pravosuđa, kaže Dietrich

MÜNCHEN - Wolf-Dieter Dietrich savezni je njemački tužitelj pri Saveznom sudu u Karlsruheu i glavni tužitelj na suđenju Krunoslavu Pratesu, optuženom za pomoć pri ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, koje je ovoga tjedna počelo na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu.

Ujedno upravlja i istragom protiv Josipa Perkovića, osumnjičenog u slučaju istog ubojstva, ali i za poticanje na ubojstvo još dvojice hrvatskih emigranata 1977. godine. Do sada je njemačko Savezno tužiteljstvo odbijalo davati bilo kakve izjave o ovom slučaju i u javnosti su istupali isključivo priopćenjima.

Sada, kada je u Münchenu počelo suđenje Pratesu, tužitelj Dietrich pristao je za Jutarnji list progovoriti o okolnostima pod kojima je nakon 20 godina ponovno pokrenuta istraga o ubojstvu Đurekovića.

‘Izvješće nas jako zanima’

Prema njegovim riječima, nova je istraga počela nakon što je prije nekoliko godina član jedne hrvatske parlamentarne komisije dao iskaz pred mjerodavnim tijelima u Njemačkoj. Nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti je li riječ o Boži Vukušiću.

- Ime nije bitno. Njegovo svjedočenje zapravo je bio samo početak, a prave temelje za optužbu protiv konkretnih osoba tek smo trebali dobiti. Istraga je provedena na više razina i dokazi su polako pristizali - izjavio je Dietrich. Pritom je spomenuo vrlo zanimljiv podatak o “friškoj” istrazi koju su o ubojstvima emigranata provela hrvatska tijela.

- Kada smo predstavili prve rezultate naše istrage, hrvatski premijer Ivo Sanader naložio je da i vaša policija i tajna služba provedu hitnu istragu o ovim ubojstvima. Dobili smo potvrdu iz Hrvatske da je izvješće policije i POA-e uistinu sastavljeno.

Radi se o nekih od 140 do 150 stranica s rezultatima istrage i jako bi nas zanimalo što unutra piše i koji su zaključci hrvatskih istražnih tijela. Mi smo taj dokument zatražili putem Interpola, međutim, nismo ga dobili.

Čelnici hrvatskog MUP-a, mislim da je to bilo još u vrijeme prethodnog ministra, odbili su nam ga dati. Sada smo to izvješće zatražili preko Ministarstva pravosuđa i nadamo se da ćemo ga uskoro dobiti - istaknuo je Dietrich, napominjući da inače ne može govoriti o nesuradnji hrvatskih vlasti.

Potvrdio je da tužiteljstvo ima dosjee i druge dokumente jugoslavenske Službe državne sigurnosti. Napomenuo je kako će se sve vidjeti tijekom suđenja, kao što su već na početku predočavali Pratesu izvješća Josipa Perkovića o kontaktima i suradnji s njim.

Tjeralica za Perkovićem

Na naša pitanja o istrazi i mogućoj optužnici protiv Perkovića tužitelj Dietrich također nije želio puno reći.

- Za Perkovićem smo raspisali tjeralicu i nadam se da ćemo ga uhvatiti - rekao je Dietrich. Na naše pitanje jesu li istragom, osim Perkovića, obuhvaćeni i drugi bivši čelnici SDB-a, tužitelj Dietrich odgovorio je potvrdno, ali je odbio reći imena tih osoba.

S obzirom na to da Hrvatska ne može izručiti svog državljanina drugim zemljama, upitali smo tužitelja hoće li možda slučaj Perković prepustiti hrvatskom pravosuđu.

- Za to postoji samo teoretska mogućnost. Kaznena djela, koja su očito počinjena pod okriljem strane tajne službe, dogodila su se u Njemačkoj. Stoga mi želimo procesuirati osobe koje su prekršile naše zakone. Perkovića sumnjičimo za povezanost s više ubojstava, za što u Njemačkoj nema zastare - izjavio je tužitelj.

Prikriveni istražitelji

Savezni tužitelj Wolf-Dieter Dietrich potvrdio je da su važnu ulogu u rasvjetljavanju ubojstva bivšeg direktora u INA-i Stjepana Đurekovića odigrali prikriveni istražitelji. Oni su još u svibnju 2004. godine stupili u kontakt s Krunoslavom Pratesom. Bilo je poznato, kaže Dietrich, da Prates želi napisati knjigu o svom emigrantskom životu.

Stoga su se policajci predstavili kao zainteresirani izdavači. Nakon šest mjeseci, Prates je zagrizao i počeo se povjeravati istražiteljima. Tužitelj Dietrich nije želio iznositi sadržaj Pratesovih priča pred istražiteljima prije nego što budu saslušani kao svjedoci na sudu. Iz istoga razloga nije želio govoriti ni o drugim dokazima tužiteljstva, zamolivši da se strpimo i da ćemo sve čuti u sudnici.

Ministarstvo: Nijemci nisu tražili dokumente o ubojstvima

U Ministarstvo pravosuđa nije stigao nikakav zahtjev od njemačkih pravosudnih vlasti koji bi bio vezan uz suđenje Krunoslavu Pratesu, optuženom za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića - izjavila je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dobranić.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun rekao je da će udovoljiti njemačkom zahtjevu tek ako ga upute putem Ministarstva pravosuđa. Mehun je uskratio odgovor na pitanje zašto se rezultati istrage nisu mogli proslijediti putem Interpola dok od glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka nismo dobili nikakav odgovor oko istrage. (I. T.)