Vjesnik: 15. 03. 2006.

Uhićenje Mladića ili odgoda pregovora

EU upozorava da bi Miloševićeva smrt mogla izazvati jačanje nacionalista u Srbiji

Europska unija upozorila je vlasti u Beogradu da Miloševićeva smrt ni na koji način ne smije biti izgovor za neizvršenje međunarodnih obveza. »Mladić se mora uskoro naći u Haagu, inače će tijek pregovora o stabilizaciji i pridruživanju biti poremećen«, priopćeno je u utorak iz kabineta europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

A šefica Odbora za jugoistočnu Europu u Europskom parlamentu Doris Pack rekla je da bi Miloševićeva smrt mogla izazvati jačanje nacionalističkog pokreta u Srbiji i da zato vlada mora učiniti sve da Mladić bude uhićen.

Izjave europskih dužnosnika dolaze u nezgodnom trenutku za vladu Vojislava Koštunice. Javno mnjenje je, nakon Miloševićeve i smrti Milana Babića prošlog tjedna, zahvatilo gotovo jedinstveno raspoloženje protiv suradnje s Haaškim sudom. Socijalisti i radikali najavljuju prekid potpore vladi i ulične prosvjede ako bilo tko bude izručen. Čak je i ministar vanjskih poslova Vuk Drašković, koji se zalaže za kažnjavanje zločina, u ponedjeljak zatražio od međunarodne zajednice da privremeno zanemari ultimativne zahtjeve i pomogne slabim prodemokratskim snagama u Srbiji. Europska komisija može odgoditi pregovore sa SCG o stabilizaciji i pridruživanju ako procijeni da Beograd ne surađuje s Tribunalom.

U Bruxellesu su se poslužili malim diplomatskim trikom kako bi kupili vrijeme za Srbiju: samo Vijeće ministara koje daje mandat Komisiji, može izreći ili povući suspenziju pregovora. To bi značilo da eventualna suspenzija traje najmanje mjesec dana. Komisija s novim ovlastima sada može prekinuti pregovore, primjerice, 5. travnja, kada istječe rok za uhićenje Mladića, i donijeti odluku o nastavku pregovora kada se on nađe u Scheveningenu.

Bojan al Pinto-Brkić