Večernji list: 15. 03. 2006.

Predstavnici BiH podržali u Strassbourgu Rezoluciju Vijeća Europe

Komunističke zločine BiH priznala prvi put

Autor: Eldina Medunjanin

SARAJEVO - Višegodišnja borba političkih zatvorenika iz vremena komunističke vladavine da im se zakonski priznaju određena prava, mogla bi konačno uroditi plodom ukoliko se bh. vlasti budu držale poruke rezolucije Vijeća Europe koju su podržali i predstavnici BiH u Stasbourgu.

Jasno o zločinima

Početkom ove godine Vijeće Europe je usvojilo rezoluciju o osudi zločina koji su počinjeni u totalitarnim komunističkim režimima. Među 20 komunističkih zemalja svijeta u kojima su počinjeni masovni zločini zbog tzv. političkoga delikta, u Rezoluciji se spominje i bivša Jugoslavija. Osim što najstarija europska asocijacija njome jasno definira da su komunistički režimi činili zločine prema političkim neistomišljenicima, rezolucija praktično daje i poticaj da bivše komunističke zemlje koje to nisu uradile, reguliraju status bivših političkih zatvorenika.

BiH je jedina zemlja u regiji i jedna od rijetkih bivših socijalističkih zemalja, koja još nije usvojila nikakav zakon koji bi garantirao bilo kakva statusna prava protivnicima bivšeg režima, iako su Hrvatsko društvo političkih zatočenika iz BiH, članovi udruge Mladi Muslimani i ostale žrtve to tražili.

Zahtjevi žrtava

To se do danas nije dogodilo prvenstveno zbog različitih otpora u institucijama vlasti. Podržavajući rezoluciju Vijeća Europe BiH je zapravo po prvi put javno priznala postojanje političkih žrtava za vrijeme komunističkog režima.

U parlamentu prijedlog zakona

Prema informacijama do kojih smo došli, nekoliko zastupnika državnog parlamenta službeno će, potaknuti spomenutom rezolucijom, inicirati usvajanje zakona koji bi regulirao status i prava političkih zatvorenika. Dosadašnji nacrti zakona koje su predlagali Savez udruženja bivših političkih zatvorenika i žrtava komunizma, te klub zastupnika HDZ-HNZ-Demokršćani u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, nisu naišli na prihvaćanje većine onih koji odlučuju.