Slobodna Dalmacija: 15. 03. 2006.

RAT SE NASTAVLJA SOCIJALDEMOKRATI ODGOVARAJU VLADAJUĆIMA NA OPTUŽBE O KORUPCIJI IZ VREMENA NJIHOVE VLADAVINE

Sanader odlučuje i o voditeljici Lota

OGREZLI Premijer Ivo Sanader danas odlučuje i o tome tko će voditi izvlačenje brojeva lota na HTV-u, a nas HDZ optužuje za kadroviranje - tvrdi potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić, dok Ivica Račan tvrdi kako je današnja Vlada ogrezla u korupciji

Piše: Marina KARLOVIĆ-SABOLIĆ

Nismo svi jednako korumpirani unatoč golemu nastojanju HDZ-a da javnost uvjeri u suprotno. HDZ je devedesetih pljačkom u privatizaciji raspirio organizirani kriminal i korupciju, a danas ima Vladu koja je u tog korupciji ogrezla.

Sanader samo glumi

Zato se protiv nje i ne želi iskreno boriti, nego antikorupcijsku strategiju promovira tek pod pritiskom javnosti, oporbe i Europske unije — tvrdi u izjavi za Slobodnu Dalmaciju predsjednik SDP-a Ivica Račan ističući da je "šutjeti o korupciji u HDZ-ovoj Vladi protiv Saveza za Europu koji je sklopio sa Sanaderom".

— Ivo Sanader je sposoban glumiti, ali je nesposoban živjeti to što glumi, pa je nakon dolaska na vlast suspendirao naše antikorupcijske mjere i o korupciji šutio dvije godine — smatra Račan ocijenivši poražavajućim što u HDZ-u nitko imenom i prezimenom ne želi stati iza optužbi o tobožnjoj korupciji u SDP-u.

— Premijer Sanader danas odlučuje i o tome tko će voditi izvlačenje bojeva lota na HTV-u, a nas HDZ optužuje za kadroviranje — tvrdi potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić, optuživši HDZ da je upravo njegova Vlada donijela zakon kojim se državne tvrtke oslobađaju obveze provedbe javnih natječaja.

Nama se ponovno izvlači slučaj Bojana Sobola, a cjelokupna vladajuća garnitura HDZ-a ima veće korupcijske grijehe od njega, zaključuje šef SDP-a.

U društvu s Lesotom

— U vrijeme HDZ-ove Vlade Hrvatska je s 59. pala na 70. mjesto na listi korumpiranih zemalja. I da smo se popeli za 11 mjesta, trebali bismo biti nezadovoljni, no naći se u društvu s Burkinom Faso, Lesotom, Sirijom ili Saudijskom Arabijom doista je katastrofalno — ustvrdio je gospodarski strateg bivše vlade Slavko Linić, odbacujući HDZ-ove optužbe o korumpiranosti SDP-a.

U "Viktoru Lencu" je Vlada, priznaje Linić, vodila pogrešnu politiku, no državna jamstva nisu završila u privatnom džepu Damira Vrhovnika, nego su utrošena za plaće radnicima. "Sunčani Hvar" je bio sukob unutar koalicije, a ne korupcijska afera kakva je nastala nakon što je HDZ pokušao bez javnog natječaja tvrtku dati "Questus" fondu. Danas je ova tvrtka, upozorava Linić, privatizirana po modelu javno-privatnog partnerstva koje još uopće nije reguliran zakonom.

Goran Štrok je riječki hotel "Bonavia" kupio 1996., kada je SDP bio na 6 posto glasova, a državom, pa i Fondom za privatizaciju, vladao HDZ. Štrok je "Excelsior" kupio jer je dao najbolju ponudu na međunarodnom javnom natječaju, a nikada nije financirao ni jednu stranačku SDP-ovu kampanju.

Ne treba nam POA

Riječka banka je primjer sofisticirane pljačke bankovnih dilera, a ne neke korupcije, niti unutarfrakcijskih SDP-ovih borbi. Štokić je, uostalom, HDZ-ov, ne SDP-ov kadar, a koalicijska vlada uspješno je i bez troška za porezne obveznike riješila manjak od 100 milijuna dolara.

Odluka o izravnoj pogodbi za nabavu vlakova donesena je na javnoj sjednici Vlade na temelju elaborata stručnjaka iz HŽ-a, i o njoj nije, kao u slučaju "Kamen Ingrada", istragu trebala voditi POA, zaključuje listu demantija Linić.

SDP-ova KONTRA HDZ-ovim OPTUŽBAMA

1. PRIVATNI INTERESI - ni jedan SDP-ov ministar nije optužen za pogodovanje svojim tvrtkama; 2. VIKTOR LENAC - pogrešna politika Vlade, ne mito i korupcija; 3. SUNČANI HVAR - sukob unutar koalicije, ne korupcija koje je uništila to hotelsko poduzeće; 4. POGODOVANJE ŠTROKU - Bonaviju je 1996. Štroku prodao HDZ, a Excelsior je kupljan na temelju javnog međunarodnog natječaja i najbolje ponude; 5. RIJEČKA BANKA - slučaj ordinarne pljačke banke koji nema nikakve veze s mitom i korupcijom; 6. GOLEMI RASHODI - u vrijeme koalicijske vlade rashodi iznosili 2 milijarde, danas narasli na 3 i pol milijarde kuna; 7. NABAVE BEZ NATJEČAJA - upravo HDZ zakonom omogućio nabavu bez natječaja; 8. POLITIČKO KADROVIRANJE - Sanader odlučuje i o voditeljici Lota na HTV-u; 9. NAGIBNI VLAKOVI - izravna pogodba bila je javna odluka na javnoj sjednici Vlade; 10. PROPALI PLAN - taj "propali" plan toliko je loš da ga danas prepisuje Sanader u svojoj antikorupcijskoj strategiji.

Istraga protiv Sobola - dulje nego Miloševićeva

Slučaj Bojana Sobola najbolji je primjer da HDZ-u državne institucije služe za obračun s SDP-om: već dvije i pol godine protiv njega se vodi istraga, dulje nego što se vodila protiv Slobodana Miloševića.

Da je kriminalac, Državno odvjetništvo već je trebalo podignuti kaznenu prijavu, a ne ga potezati svaki put kada SDP iskritizira HDZ - ustvrdila je Milanka Opačić, podsjećajući da je Državno odvjetništvo u nepunih 15 dana nakon izbijanja afere "Imostroj" utvrdilo da Miomir Žužul nije počinio kazneno djelo.