Glas Istre: 15. 03. 2006.

ISTRAŽIVANJE PORTALA MojPosao.net

Tražitelji posla dobno diskriminirani

ZAGREB - Čak 92 posto ispitanika susrelo se s oglasom za zapošljavanje kojim su dobno diskriminirani, a njih dvije trećine smatra da posao nisu dobili zbog svoje dobi. To su najvažniji rezultati istraživanja o dobnoj diskriminaciji prilikom zapošljavanja što ga je proveo internetski portal MojPosao.net.

Postojanje dobne diskriminacije potvrđuje iskaz 30 posto ispitanika kojima su poslodavci izravno kazali da zbog dobi ne odgovaraju za neki posao (14 posto jer su premladi, 16 posto jer su prestari). U najtežoj su situaciji stariji od 40 godina kojima je u čak 44 posto slučajeva izravno rečeno da su prestari za posao. Da mlađi lakše nalaze posao potvrđuje i podatak da je prosječna donja dobna granica za zapošljavanje podjednaka i kod muškaraca i kod žena (nešto manje od 22 godine). Prosječna gornja dobna granica povoljnija je za muškarce (39,3 godine) nego za žene (35,9 godina). Dob se odražava i na optimizam za pronalaženje novog posla u sljedeća tri mjeseca. Najveći su optimisti mlađi od 29 godina (42 posto), a najveći pesimisti stariji od 40 godina (22 posto).

Izravnu odbijenicu zbog dobi doživjela je svaka treća ispitanica i otprilike svaki četvrti ispitanik. Dobna diskriminacija je najraširenija u bankarstvu (u čak 68 posto slučajeva), zatim u proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda (67 posto) i trgovini-distribuciji (60 posto). Najmanje se dobno diskriminira u izdavačkoj djelatnosti (25 posto), zatim zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (27 posto) i poslovnom savjetovanju i ispitivanju tržišta (28 posto). Muškarci smatraju da poslodavac podjednako diskriminira i muškarce i žene, dok žene smatraju da se njih više diskriminira.

Među četiri najveće županije najveći optimisti za dobivanje novog posla su u Zagrebačkoj županiji (41 posto), a najveći pesimisti iz Osječko-baranjske (27 posto).

T. PONOŠ