Večernji list: 16. 03. 2006.

Rat SDP-a i HDZ-a: Račan raskida savez za Europu sa Sanaderom

Autor: Anita Malenica

Rat živaca i optužbe jednih na račun drugih te utvrđivanje čija je vlada više korumpirana navelo je Ivicu Račana, čelnika SDP-a, da najavi kako će napustiti savez za Europu. Najozbiljnija je to prijetnja izrečena od oporbe premijeru Ivi Sanaderu. No unatoč toj najavi iz SDP-a, u HDZ-u uzvraćaju da su podmetanja nervozna manipulativna politika kojom se služi SDP, želja da svoje unutarstranačke slabosti i nedostatak političkog programa za aktualne probleme u Hrvatskoj zamagli optužbama na račun Sanadera i njegove vlade.

HDZ odbacuje kritike

U vladajućoj stranci odbacuju sve primjedbe SDP-ovih čelnika iznensene na račun Sanadera. Antikorupcijsku strategiju provest ćemo dokraja jer imamo snage za to i nećemo, kao SDP, ništa ne činiti s tim u vezi poručuju iz vrha HDZ-a. Optužuju SDP da je koalicijska vlada pogodovala tvrtkama pojedinih ministara, kao i tvrtki bivšega čelnika Sabora.

Upozoravaju da je na HTV-u 2000. temeljitu čistku urednika proveo SDP i da su instalirani poslušnici te stranke. Kao primjer navode glasnogovornika te stranke Tihomira Ladišića, koji se vratio na televiziju kao urednik. Odbacuju primjedbe da Sanader odlučuje o voditeljici izvačenja lota na HTV-u. Spočitavaju SDP-u političko-prijateljske veze koje su dovele do uništenja brodogradilišta "Viktor Lenac".

Po njima to je bilo plodno tlo za korupciju. Nitko u HDZ-u ne želi priznati da je pod njihovom vladom Hrvatska sa 59. pala na 70. mjesto na listi korumopiranih zemalja. Nema ni govora da bi HDZ priznao da je upravo on prodao 1996. Bonaviju Štroku kao što nitko u SDP-u ne želi priznati da se pogodovalo Štroku pri kupnji Excelsiora. Nemoguće je očekivati da bi neki esdepeovac priznao da je Riječka banka primjer korupcije, nego tvrdoglavo tvrde da je riječ o sofisticiranoj pljački bankovnih dilera. Dogodilo bi se čudo da HDZ prizna da su rashodi narasli na 3,5 milijardi kuna. Tvrdoglavo inzistiraju da makroekonomski pokazatelji govore o gospodarskom boljitku.

Gdje su milijarde

Evidentno je da je koalcijska vlast izvanproračunski potrošila 2 milijarde kuna, a toga danas pod HDZ-om nema, tvrde.

Gledajući sasvim realno, borba protiv korupcije dobro je poslužila i Račanu i Sanaderu da otvore rat i zauzmu pozicije za iduće parlamentarne izbore.

Račan: Nerad Vlade šteti državi

Ivica Račan jučer je najavio raskid saveza za Europu s HDZ-om, ako on ne suzbije korupciju. Savez će puknuti zbog nerada Vlade koja ne čini ništa da bi državu zaštitila da ulaskom u EU ne plati prevelik ceh. Predlagali smo rekonstrukciju željeznica, a sada će nas voziti strani vlakovi i strano osoblje rekao je Račan, uz napomenu da je HDZ predstavio antikorupcijski plan nakon što nas je međunarodna zajednica počela vući za uši. Dodao je da zemlju trese korupcija i organizirani kriminal, da HDZ vlada autokratski. Ne može se s korupcijom nositi onaj tko je došao na vlast kupovanjem mandata rekao je Račan nakon izjave predsjednika zadarskog SDP-a Svetka Šarića da je i ministrica Lovrin sudjelovala u kupovanju mandata kojim je HDZ došao na vlast u Zadru prije četiri godine. No, Račan je rekao da nije mislio na Anu Lovrin i da svakome treba dati šansu.(F. Š.)

Vlada: Iznad političkih interesa

Nakon što je predsjednik SDP-a i predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom najavio u Zadru raskidanje Saveza za Europu s Ivom Sanaderom i njegovom vladom, spremno je uzvratio glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Europska unija i naš ulazak u nju je iznad parcijalnih političkih interesa bilo koje stranke. To je strateški projekt Republike Hrvatske koji našu zemlju treba uvrstiti u zajednicu naprednih europskih zemalja kaže Maček. Glasnogovornik Vladei HDZ-adodaje da je to na dobrobit i u interesu svih hrvatskih građana.

HDZ: Sobol primjer SDP-ova nepotizma

Kao primjer nepotizma Račanove vlade u HDZ-u ističu šeficu kabineta Ivice Račana Gordanu Sobol i njezina supruga Bojana Sobola, pomoćnika ministra unutarnjih poslova zaduženoga za financije. Protiv njega se već dvije i pol godine vodi istraga, a on je sve radio u sprezi sa suprugom i njezinim šefom, tvrde u HDZ-u. Isto tako SDP je dolaskom na vlast napravio sječu svih urednika na HTV-u i postavio svoje poslušnike koji vladaju tim medijem i dandanas, tvrde u HDZ-u. Smatraju da je to nedopustivo.