Glas Istre: 16. 03. 2006.

PREMA STATUTU HDZ-a UVREDE NA RAČUN IVICE RAČANA TREBALE BI SE SANKCIONIRATI

Sanader prekršio Etički kodeks HDZ-a

Iako zbog kršenja Etičkog kodeksa član može biti izbačen iz HDZ-a, neće biti nikakvih stegovnih mjera protiv Sanadera i Šimunovića

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a, ujedno i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader prekršio je Etički kodeks vlastite stranke. Naime, prošloga tjedna javno je za bivšeg predsjednika Vlade, ujedno i predsjednika SDP-a Ivicu Račana ustvrdio da je nesposoban i da je lijenčina. Istu tvrdnju kazao je i glavni tajnik velikogoričkog HDZ-a Ante Šimunović u utorak, kada je za čelnika SDP-a u tom gradu i donedavnog gradonačelnika Tonina Piculu ustvrdio da je »lijenčina i na poslu se ne može pojaviti prije deset sati«.

Etički kodeks HDZ je usvojio 21. studenoga 2003. godine, dakle nekoliko dana prije parlamentarnih izbora, a u odjeljku III stoji da se svaki član »mora ponašati časno prema svim osobama u javnoj i privatnoj komunikaciji«. Etički kodeks navodi da su za izricanje i provedbu stegovnih mjera nadležna stranačka tijela, a »stranka će zahtijevati ostavke, razrješenja, smjene i odgovornost pred zakonom izabranih ili imenovanih dužnosnika koji prekrše ovaj kodeks, te javno objaviti dotične sankcije«.

Izricanje stegovnih mjera za one koji prekrše Etički kodeks regulirano je Statutom HDZ-a, a člankom 45. grubo kršenje Etičkog kodeksa svrstano je u teže povrede Statuta. Za teže povrede Statuta časni sud izriče kaznu uvjetnog ili bezuvjetnog isključenja iz stranke. Za vrijeme postupka pred časnim sudom članu miruju sva članska prava. Isključenje iz članstva regulirano je člankom 13. stavak 3. i član može biti isključen ako teže povrijedi članske obveze, a štovanje Etičkog kodeksa jedna je od njih.

Predsjednik Visokog časnog suda HDZ-a Florijan Boras ne očekuje nikakve stegovne mjere protiv Sanadera i Šimunovića, a »svaki političar sam na stanoviti način određuje svoj stil. Primjedbe o Račanu i Piculi potpisujem«, izjavio je Boras koji je ustvrdio da je SDP sam otvorio rat izjavama o korupciji u Vladi i HDZ-u pa su izjave Sanadera i Šimunovića odgovor na to i u tom ih kontekstu treba gledati.

I inače je malo vjerojatno da bi HDZ pokrenuo stegovni postupak protiv svog predsjednika i, možda ga isključio iz članstva. Naime, časni sudovi su prema Statutu uvelike pod kontrolom predsjednika stranke. Časne sudove prvog stupnja imenuje Središnji odbor HDZ-a, a predsjednik HDZ-a je po položaju predsjednik Središnjeg odbora. Predsjednika i članove Visokog časnog suda bira i razrješuje Opći sabor stranke na prijedlog predsjednika HDZ-a, dakle Ive Sanadera.

T. PONOŠ