Vjesnik: 17. 03. 2006.

Merkel izdvojila Hrvatsku

Angela Merkel u susretu s Janezom Janšom istaknula da sve zemlje zapadnog Balkana, osim Hrvatske, moraju postići političku stabilnost prije razgovora o članstvu u EU

BERLIN - Zemlje zapadnog Balkana, s izuzetkom Hrvatske, moraju postići političku stabilnost prije nego Europska unija razmotri pitanje njihova članstva, rekla je u srijedu u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Govoreći o zemljama zapadnog Balkana, Merkel je rekla da je sadašnja uloga EU-a u regiji puno dublja od samih razgovora o članstvu, spomenuvši financijsku pomoć, osiguravanje vojnika za mirovne misije, te potporu programima gospodarskog razvoja.

»Pitanje punopravnog članstva trenutačno nije hitno pitanje, više je riječ o političkoj stabilizaciji«, rekla je Merkel. Njemačka kancelarka je dodala da se, s iznimkom Hrvatske koja je prošle godine počela pregovore o članstvu u EU-u, to odnosi na čitavu regiju. Ona i Janša su ipak rekli da podržavaju perspektivu ulaska zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju. »Europska perspektiva je podloga za trajno rješenje žarišta sukoba na Balkanu«, rekla je Merkel, te je dodala da Njemačka »u osnovi« podržava ovu perspektivu. Njemačka kancelarka je isto kao i njezin gost ocijenila da predstoje »teški razgovori« oko situacije na zapadnom Balkanu. »U ovim zemljama mora biti vidljiv politički napredak«, zaključila je Merkel.

Slovenski premijer je također naglasio potrebu otvaranja europske perspektive za zemlje u regiji. »Bez europske perspektive nema pozitivnih alternativa za Balkan«, naglasio je slovenski premijer.

Njemačka i Slovenija su isto tako jedinstveni u ocjeni da je bez prihvaćanja Europskog ustava »teško zamislivo« proširenje Europske unije. Oboje državnika su uoči europskog summita sljedećeg tjedna naglasili kako se njihove zemlje zauzimaju za ostvarivanje ciljeva lisabonske razvojne strategije za Europsku uniju. Merkel i Janša su izjavili da njihove zemlje prihvaćaju nedavno prihvaćeni dogovor oko otvaranja granica unutar Europske unije za protok usluga. [Hina]