Glas Istre: 17. 03. 2006.

POLITIČKA ANALIZA SUKOBA HDZ-a I SDP-a

Kampanja je počela, ali izbora još neće biti

ZAGREB - Oštar politički okršaj između Ivice Račana i Ive Sanadera govori da je počela predizborna kampanja, ali početak kampanje ne znači da će biti prijevremenih izbora. Prema trenutačnom odnosu snaga, prijevremeni izbori zapravo nisu izgledni, kaže politički analitičar Anđelko Milardović iz Centra za politološka istraživanja. Slično misli i profesor Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek, upozoravajući da odluku o datumu izbora donosi politička većina, ona ista koja je prema Ustavu i formirala vlast.

Da neće biti prijevremenih izbora, pokazuje ponašanje HDZ-a, upozorava Milardović. Kao svaka vladajuća stranka, želi ostati u sedlu do kraja mandata koji istječe koncem 2007. godine. Istina, formalna vladajuća većina u Saboru je krhka, ali HDZ može računati na glasove pravaša ako mu potporu uskrati neka manja partnerska stranka. Protiv prijevremenih izbora govori i ponašanje oporbe koja, prema njegovu mišljenju, ne pokazuje inicijativu.

- Nismo čuli nijednog oporbenog čelnika da otvoreno zahtijeva prijevremene izbore, podsjeća Milardović. HDZ ima loše rezultate na gospodarskom i socijalnom polju, ali oporba nije izašla s alternativnim programima. U našem tipu političke kulture nije postalo uobičajeno da oporba iznosi što bi ona napravila u zdravstvu, politici zapošljavanja, u socijalnoj i poreznoj politici, odnosno u reformi državne uprave, borbi protiv korupcije te jačanju pravne države. Sva ta pitanja proizlaze iz usmjerenosti Hrvatske prema EU-u, a bit će i glavna tema idućih izbora, vjeruje Milardović.

Zakošek se slaže da oporba ne požuruje izbore. »Prema istraživanjima, oporba ne stoji ni loše, niti posebno dobro, a s druge strane ne radi pritisak na HDZ radi prijevremenih izbora, bilo putem alternativnih programa ili putem sklapanja koalicija«, konstatira Zakošek. Prema mišljenju Milardovića, oporbene stranke čak daju nejasne ili zbunjujuće izjave oko toga hoće li na izbore ići same ili u koalicijama.

- Ni ponašanje HDZ-a ni oporbe zasad ne govori u prilog prijevremenim parlamentarnim izborima. Oni su mogući samo ako dođe do nekih nepredviđenih događaja ili ako se vladajućoj stranci dogodi nezgoda pa izgubi dio zastupnika kao u slučaju Branimira Glavaša, ili ako ostane bez potpore svojih partnera, zaključuje Zakošek.

B. PODGORNIK