Večernji list: 17. 03. 2006.

NAGRADA UDBAŠIMA

Sigurnosni sustav BiH u ruke bivšim agentima Udbe?

Autor: Dejan JAZVIĆ

Proces dodjele činova policijskim službenicima na državnoj i entitetskoj razini odvija se vrlo sporo, a cijelu situaciju dodatno je zakomplicirao direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Sredoje Nović, koji je, kako neslužbeno doznajemo, predložio da se kao policijsko iskustvo, što je jedan od ključnih kriterija pri dodjeli čina, kandidatima uračuna i vrijeme provedeno u prijeratnoj Udbi.

'Dobro iskustvo'

Po informacijama Večernjeg lista, Nović je taj skandalozni prijedlog iznio na nedavnom sastanku, kojem su uz čelnike policijskih i sigurnosnih institucija iz BiH prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija. Još sramotnije je što je Novićev prijedlog uzet i u razmatranje, pa se lako može dogoditi da najviše činove u novom policijsko-sigurnosnom sustavu BiH dobiju bivši udbaši.

To što je prijedlog za svojevrsnu rehabilitaciju pripadnika tajne političke policije iz vremena komunističke vladavine došao baš od Sredoja Novića nije slučajnost. Aktualni direktor SIPA-e značajan dio svoje "profesionalne karijere" proveo je upravo u Udbi. On u tome ne vidi ništa sporno i jedan je od rijetkih bivših pripadnika te službe koji to ne pokušava sakriti od javnosti.

Prođe li Novićev prijedlog, Bosna i Hercegovina bit će prva postkomunistička zemlja koja je nagradila pripadnike tajne policije odgovorne za brojne egzekucije i zatvaranja političkih neistomišljenika komunističkog jugoslavenskog režima. Osim nekoliko individualnih pokušaja istražitelja-amatera, u BiH do danas nije precizno utvrđeno koji su pripadnici i šefovi Udbe odgovorni za zločine koji su se događali u bivšem sustavu i državi. O lustraciji kao cjelovitom procesu ne može se ni govoriti.

Kakve se sve igre igraju oko procesa dodjele činova u policijsko-sigurnosnom sustavu BiH svjedoči i podatak da je prije prijedloga o rehabilitaciji udbaša postojao i pokušaj da se bilo kakvo radno iskustvo, a ne samo policijsko, odredi kao uvjet za dobivanje policijskog čina. Taj pokušaj, koji bi u praksi rezultirao time da strojari ili filozofi upravljaju policijskim službama, spriječen je zahvaljujući intervenciji Ureda Visokog predstavnika.

Pokušaj postavljanja bivših "udbaša" na ključna mjesta u policijsko-sigurnosnom sustavu BiH mogao bi imati još dalekosežnije posljedice po demokratski razvoj BiH.