Jutarnji list: 17. 03. 2006.

Jelavića traže u Bosni, Feral ga 'uhvatio' u Splitu

Piše: Ivica Profaca

Bivši predsjednik HDZ-a BiH nepravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora zbog pronevjere

SPLIT - Splitski tjednik Feral Tribune u svojem je novom broju objavio fotografiju bivšeg člana Predsjedništva BiH i bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Antu Jelavića, snimljenog na kavi u kafiću Corazon Espinado na splitskoj Zenti.

Jelavić, koji je nedavno nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca slanog preko Hercegovačke banke kao pomoć Hrvatima u susjednoj zemlji, ima iza sebe raspisanu tjeralicu u BiH, a u Splitu se, kako je rekao novinaru Ferala, ne krije nego povremeno dolazi kako bi posjetio obitelj.

Kao što je poznato, Jelavić na splitskoj Zenti već godinama ima stan u kojem je i dosad povremeno boravio. Da ironija bude veća, Corazon Espinado nalazi se u sklopu lučice PŠD Zenta, čiji je predsjednik glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Ovo je drugo Jelavićevo pojavljivanje u Hrvatskoj, nakon što je za njim raspisana tjeralica zbog presude donesene prije gotovo pola godine, jer je nedavno s njim jedan drugi tjednik objavio intervju. U ovom najnovijem pojavljivanju Jelavić je Feralovu novinaru Vladimiru Matijaniću uskratio bilo kakvu opširniju izjavu, osim da je došao posjetiti obitelj.

Inače, iako je ured Interpola za BiH nakon Jelavićeva bijega raspisao takozvanu crvenu tjeralicu, koja traži lociranje i uhićenje, iz hrvatske policije kažu da MUP nema zakonske podloge za postupanje protiv Jelavića.

To nam je danas rekla i glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević-Gudelj, koja je napomenula da ova uprava nema nikakvih saznanja o Jelavićevu kretanju na svojem području, niti hrvatska policija vrši ikakva postupanja prema Jelaviću, čak i u slučaju da ga se sretne na teritoriju Republike Hrvatske.

Sam Feral Tribune i u prošlom je broju opširno pisao o Jelaviću, ustvrdivši da on nesmetano živi u Hrvatskoj i održava kontakte s Vicom Vukojevićem, Bosiljkom Mišetićem i Stankom Bajom Soptom.

Stan u Splitu

Ante Jelavić ima stan u zgradi na splitskom predjelu Zenta, nekoliko minuta hoda od kafića u kojem je “uhvaćen”. Zgradu inače Splićani zovu Bobanovi dvori, a njezin je investitor prije 10-ak godina bio Marinko Boban, otac poznatog nogometaša Zvonimira Bobana. Još od raspisivanja tjeralice sumnjalo se da Ante Jelavić povremeno boravi u tom stanu, nitko ga ondje nije vidio. (I. P.)