Večernji list: 17. 03. 2006.

SAD Miloševićeva smrt uzburkala duhove i na East Riveru, postavlja se pitanje smisla Haaškog suda

Haški sud uzalud potrošio stotine milijuna dolara

Autor: Jadranka JUREŠKO-KERO | New York

Američki mediji nastavljaju svakodnevno izvještavati o događajima nakon Miloševićeve smrti komentirajući da je smrću u haaškom zatvoru uspio dokraja prevariti sud kojem se izrugivao četiri godine. U američkom tisku postavljaju se i pitanja zbog čega je potrošeno stotine milijuna dolara da bi se "Balkan pokrenuo" preko suđenja u Haagu, a sada ispada da je sve bilo uzaludno. Naglašavaju da na području bivše Jugoslavije nema većeg krivca za zločine od Slobodana Miloševića.

Amerikanci tvrde da Karadžić i Mladić bijegom ismijavaju međunarodnu zajednicu, a službena američka politika podržava tužiteljicu Carlu del Ponte u izjavama da se Srbiji ne može dopustiti približavanje Europskoj uniji dok ne izruči sve optužene sudu u Haagu. New York Times i TV postaje CNN i ABC postavljaju teze o (ne)opravdanosti nastavka rada suda u Haagu te anketiraju gledatelje s pitanjima je li Haag ispunio svrhu i koliko je Miloševićeva smrt obezvrijedila rad toga suda.

Reakcije su podijeljene. Brojni su komentari upućeni i na adresu UN-a, osnivača suda, pa ima i onih koji upozoravaju da je rad Tribunala neuspješan poput svjetske organizacije koja zbog sporosti golemog administrativnog aparata nije efikasna. Upravo stoga diplomati unutar zgrade na East Riveru nisu optimisti kad je u pitanju mogućnost pokretanja pitanja o smislu nastavka rada Haaškog suda.

Teško je vjerovati, tvrde Večernjakovi izvori iz UN-a, da će Rusija u Vijeću sigurnosti pokrenuti pitanje o Haagu do razine u kojoj bi tražila novu rezoluciju. Ono na što će svi biti najosjetljiviji pitanje je novca jer Haag skupa igračka i svi će se složiti da treba što brže privoditi kraju izlaznu strategiju Haaškog suda utemeljenu u rezolucijama Vijeća sigurnosti.