Dnevni list: 17. 03. 2006.

Promjene BH Ustava uvjetovane konstitutivnošću Srba u Hrvatskoj

MOSTAR - Naši izvori bliski vladajućim institucijama u susjednoj Republici Hrvatskoj otkrivaju kako je Vlada Ive Sanadera posljednjih mjeseci pod žestokim pritiskom ruske diplomacije. Naime, naš sugovornik otkriva kako ruska strategija predviđa da se iskoriste bosanskohercegovački Hrvati i njihovi opravdani zahtjevi za ravnopravnošću u svrhu onemogućavanja bilo kakvih ustavnih promjena u BiH koje posljednjih mjeseci snažno zagovara američka diplomacija.

Ruski cilj – zadržati RS

«Ako predložene ustavne promjene koje forsira SAD propadnu, RS će ostati u punoj snazi, a to je glavni ruski cilj. Ujedno će ruski utjecaj u BiH i na Balkanu ostati neokrznut», istaknuo je naš izvor. Da ustavne promjene utječu na političke odnose u svijetu svjedoči i činjenica da je američki Kongres izglasao rezoluciju kojom poziva sve strane u BiH da prihvate predložene promjene. S druge strane, naš sugovornik je naglasio kako pod ruskim pritiskom Sanader preko odanih kadrova u HDZ-u BiH pokušava onemogućiti ustavne promjene i na taj način izići ususret ruskim stremljenjima na Balkanu. Hrvatski je premijer, navodno, ucijenjen položajem Srba u Hrvatskoj te je prinuđen na ovaj način postupati. «Rusi su zaprijetili Sanaderu da će među zemljama Kontaktne skupine uz potporu Velike Britanije i Francuske zatražiti povratak konstitutivnosti i autonomije za Srbe u Hrvatskoj. Jer ako su Hrvati u BiH konstitutivni, onda, prema ruskom tumačenju, i Srbi u Hrvatskoj moraju biti konstitutivni», rekao je naš sugovornik. Kao dodatni argument Rusi navode i Ustav SR Hrvatske u kojem je bilo navedeno da su konstitutivni narod i Hrvati i Srbi.

Sanader popušta prijetnjama Rusa

Pritisnut s jedne strane ruskim zahtjevima, a s druge opravdanim zahtjevima za jačom ravnopravnošću Hrvata u BiH, Sanader je i poduzeo aktivnosti usmjerene na onemogućavanje ustavnih promjena, čime će s jedne strane ispoštovati ruske zahtjeve, a s druge ojačati nacionalnu homogenizaciju među bh. Hrvatima pred izbore. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je shvatio što se događa odlučio je pomoći prodaju značajnih turističkih potencijala u Dubrovniku ruskim poslovnim ljudima kako bi putem njihova lobiranja pokušao oslabjeti diplomatski pritisak Moskve na službeni Zagreb. Da prosrpsko raspoloženje u Ruskoj Federaciji jača svjedoči i nedavna rezolucija donjeg doma ruskog parlamenta Dume kojom je osuđen rad Haaškog suda te je ovaj sud nazvan političkim sudom. U istoj rezoluciji izraženo je nezadovoljstvo zbog zabrane liječenja u Moskvi Slobodana Miloševića koje je, prema općem dojmu u Rusiji, i dovelo do njegove smrti. U cijeloj situaciji bh. Hrvati, kao što se vidi, u vrlo su teškom položaju zbog činjenice da su ponovno postali moneta za potkusiravanje i susjedne Hrvatske, ali i velikih svjetskih sila. Ujedno, treba imati na umu kako predložene ustavne promjene Hrvate dovode u neravnopravan položaj jer zadržavanjem entitetskog glasovanja u Zastupničkom domu Srbi i Bošnjaci dobit će mogućnost blokade svih odluka, dok će Hrvati u Domu naroda to pravo izgubiti.

Ustavni proces nastaviti

«Treba naglasiti da su američki diplomati jasno kazali kako su predložene ustavne reforme bolje od ranijeg stanja. One su se obvezale da će ustavni proces nastaviti i nakon listopadskih izbora, čime su dali jamstva Hrvatima da će njihov položaj biti izjednačen s položajem Srba i Bošnjaka», otkrio je naš izvor. Podsjetimo, jedan od sudionika pregovora lidera osam političkih stranaka o ustavnim promjenama Mate Bandur iz HNZ-a otvoreno je rekao kako je američka administracija u Washingtonu Hrvatima obećala punu ravnopravnost.

M. Batarello