Jutarnji list: 17. 03. 2006.

Islandski Actavis preuzima Plivu?

Piše: Sonja Hodak

Zasada se još ne zna koliko su Islanđani spremni ponuditi za dionicu

ZAGREB - Željko Čović, predsjednik Uprave Plive, ovih je dana dobio iznimno ozbiljno pismo: islandska tvrtka Actavis želi prijateljski preuzeti Plivu. Ako se ta priča realizira, bit će to najveće strateško preuzimanje u Hrvatskoj.

Akcija je već počela, a to pokazuje i skakanje cijena Plivinih dionica koje već danima na burzama u Zagrebu i Londonu luduje. Volumeni su golemi, vrte se milijuni, sve je prepuno spekulacija i samo se čeka trenutak da se javno objavi službena ponuda za preuzimanje.

Na Čoviću je da odluči je li mu sada pravo vrijeme za “udaju” ili ima argumenata odbiti i ovog prosca. Plivu kao metu godinama promatraju tvrtke koje žele jak i brz rast u regiji jugoistočne Europe jer Pliva to nudi. To je kompanija s dvije moderne tvornice koje udovoljavaju i najvišim svjetskim standardima proizvodnje, doduše sada s nepopunjenim kapacitetima, sa snažnom prodajnom mrežom i iskusnim stručnjacima u industriji.

Dakle, vrijedna tvrtka, no lutanjem između dvije strategije, slažu se analitičari, Pliva se pogubila. Malo je htjela razvijati nove, originalne lijekove, poput azitomicina; malo se vodila dualna strategija prema kojoj je Pliva trebala raditi i originalne i generičke lijekove; a na kraju Čović je lani rekao da je Pliva sada isključivo generička kompanija. To lutanje posebno skupo košta u bilanci tvrtke: ona već treću godinu radi s operativnim gubitkom, dobit i marže padaju, a gubici se gomilaju.

Prema spekulacijama iz ranijih godina, ali i prema informacijama pouzdanih izvora i poznavatelja prilika, Plivu su do sada zagledali kupci gotovo sa svih kontinenata, raznorazni profili kompanija su se zanimali, od izraelske Teve do njemačke Stade, no nitko nije otišao ovako daleko kao Islanđani.

Za sada se ne zna kako konkretno izgleda njihova ponuda - odnosno najbitnije, koliko su spremni ponuditi za dionicu - no iz pisma predsjedniku uprave kompanije jasno se iščitava da žele prijateljsko pruzimanje.

Actavis u svjetskom vrhu

Svako preuzimanje naime, ako se uprava tvrtke s njim složi, ide puno lakše i bezbolnije. Prema našem izvoru, većinski dioničari Plive, a to su uglavnom inozemni fondovi, spremni su prodati svoj udjel u Plivi jer ne vide kako će firma dalje samostalno opstati u generičkom biznisu, poznatom po tome da se konkurencija nesmiljeno ubija na tržištu lijekova.

Njihovu pozornost vjerojatno su privukli i podaci islandske kompanije i njezini planovi s Plivom uspiju li je preuzeti. Ako bi se dogodilo da strani fondovi koji drže većinu dionica prodaju svoje udjele Actavisu, Pliva bi za strateškog partnera dobila jednu od pet najvećih svjetskih generičkih partnera.

U svjetski Top 5 Actavis se probio lani kada je kupio američku tvrtku Alpharmu za 800 milijuna dolara. Čović je u posljednje vrijeme znao istaknuti kako je Pliva 11. ili 12. po rangiranju u vrhu svjetskih generičkih kompanija.

Actavis ima 10.000 zaposlenika, posluje u 32 zemlje, na pet kontinenata. Tvrtka je osnovana 1956. godine, no njezin rast u posljednjih pet godina je nešto što plijeni pozornost na tržištu. Po rastu profitne stope i ukupnom rastu tvrtke, to je najbrže rastuća generička kompanija na svijetu.

Konkretno, u zadnjih pet godina profitna stopa svake je godine rasla za 50 posto, a u istom su razdoblju akvirirali čak 15 kompanija diljem svijeta, među njima je posljednja spomenuta u SAD-u. Istovremeno, zadržavaju visoku proftabilnost.

Ukupni prihod tvrtke u 2005., kada se zbroji Actavis i Alpharma, iznosi oko 1,4 milijarde dolara, a tržišna vrijednost Actavisa iznosi oko tri milijarde dolara.

Pliva nije na prodaju

Uprava Plive vjeruje da Pliva može ostati hrvatska globalna farmaceutska kompanija koja će samostalno generirati veću vrijednost za svoje dioničare u budućnosti, stoga je jasan i čvrst stav menadžmenta da Pliva nije na prodaju, piše u današnjem priopćenju Plive.

No, iz ovog očitovanja Uprave Plive jasno proizlazi da u ovom trenutku nisu spremni na preuzimanje, pa bi se prijateljske namjere islandske tvrtke Actavis mogle pretvoriti u neprijateljsko preuzimanje.

U Plivi isto tako ističu da su, s obzirom na trend konsolidacije karakterističan za farmaceutsku industriju, svjesni atraktivnosti najveće hrvatske farmaceutske tvrtke.

Navode i kako smatraju da je “današnja cijena dionice podcijenjena i da za nju postoji značajan potencijal rasta”. (S. H., H)