Slobodna Dalmacija: 17. 03. 2006.

JUKIĆ ODLAZI NA SKOROM SASTANKU SANADER I MESIĆ RIJEŠIT ĆE SINJSKI PROBLEM

Kotromanovića Zagreb želi za novog šefa Alke

(NE)PRIHVATLJIV Jukić i sadašnja alkarska uprava najmanje bi kao vojvodu željeli Antu Kotromanovića. Zato su ga formalno eliminirali iz članstva VAD-a. Po našim izvorima, međutim, upravo Kotromanović ima najviše izgleda biti kandidat državnog vrha. Navodno je prihvatljiv Sanaderu i Mesiću

SINJ - Iz pouzdanih dobro obaviještenih izvora doznajemo da bi još tijekom ovoga, a najkasnije sljedećeg tjedna razrješenje stanja u Sinjskoj alci trebalo biti temom razgovora predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera.

Iz istih smo izvora doznali kako su vodeći ljudi države već ranije postigli suglasje da se Alka konačno mora depolitizirati.

Vođa - "bivši" Jukić

Kroz Sinjsku alku tijekom 2001. godine sukobile su se dvije tadašnje frakcije HDZ-a, a radikalnoj desnici pašalićevskog usmjerenja kao povod za preuzimanje Alke poslužila je optužnica za ratni zločin alkarskog vojvode generala Mirka Norca. Iako je ta frakcija unutar HDZ-a doživjela poraz, zadržala je utjecaj u Alci. Formalni i stvarni vođa bio je predsjednik VAD-a i bivši sinjski gradonačelnik Mate Jukić.

Jukić kao metafora zaprljane Alke mora otići i on se, na zahtjev iz HDZ-a kojemu i dalje formalno pripada, s tim pomirio. A Alka ne može funkcionirati i održavati se bez pune logistike u gradu.

Stoga barem na polovicu od osam članova buduće uprave, ne računajući vojvodu, alaj-čauša i harambašu, koje će birati alkarska Skupština, računa aktualna gradska vlast.

Takav dogovor postignut je s upravom VAD-a, a ako bude izigran, gradska vlast će, kako se nagovještava, presjeći sve veze s budućom alkarskom upravom. Sastavni dio toga dogovora je i da državni vrh odredi kandidata za novog alkarskog vojvodu.

Unatoč takvom dogovoru, kandidata je sve veći broj. I kako to obično biva, svakome u javnosti počinje "vađenje utrobe". Tako se Bošku Ramljaku, dosadašnjem harambaši, pripisuje da upravo iza njega stoji dr. Ivić Pašalić.

Drugom pretendentu Ivi Delongi, članu dosadašnje uprave, izvlači se da se kroz navodno sumnjiv privatizaciju dokopao nekadašnjeg "Jugoinspekta", danas "Croatia controle". Iako je treći kandidat mr. Ante Vučić, član Časnog suda, u prednosti pred spomenutom dvojicom, činjenica da ga javno podržava predsjednik sinjske Hvidre Dražen Pavlović moglo bi mu više štetiti od, tvrdi se, 50 glasova članova VAD-a kojima Pavlović raspolaže.

Sve vrijeme, međutim, iz prikrajka vreba Ivan Čikara. Jukić i sadašnja alkarska uprava najmanje bi kao vojvodu željeli Antu Kotromanovića.

Ugledan i čist

Zato su ga formalno eliminirali iz članstva VAD-a. Po našim izvorima upravo Kotromanović ima najviše izgleda biti kandidat državnog vrha. Navodno je prihvatljiv Sanaderu i Mesiću, a svojim autoritetom osigurao bi dolično i dostojanstveno održavanje Alke jer uživa ugled neupitnog ratnog junaka te, što je vrlo bitno, nije "umočen" ni u kakve malverzacije.

Toni PAŠTAR

Viro: Jukić i Zorica - "Hrvatine" bez dana u Domovinskom ratu

ZAGREB - Udruga veterana i poštovatelja Sinjske alke na okruglom je stolu pozvala na promjenu Statuta Viteškog alkarskog društva i depolitizaciju Sinjske alke.

Udrugu su osnovali alkari izbačeni iz alkarske povorke zbog neslaganja s politikom uprave društva, pa je i jedan od zahtjeva bivšeg alkara Aljoše Dragaša bio da se na skupštini VAD-a koja će se održati 8. travnja za vojvodu kandidiraju Ognjen Preost, Stipe Brekalo i Ivica Perić.

Bivši član Uprave alkarskog društva Dušan Viro žestokim se rječima obrušio na vodstvo VAD-a.

Viro je zamjerio Mati Jukiću i Ivanu Zorici što su izigravali "velike Hrvatine", prikazivali se kao veliki domoljubi i ratnici, a niti jedan od njih dana nije proveo u Domovinskom ratu. Prozvao je i dio sinjskih franjevaca koji su, kako je rekao, "konstantno manipulirali vjernicima držeći stranu Jukiću i Zorici".

S. DUKIĆ