Slobodna Dalmacija: 17. 03. 2006.

Puno vike, malo penzije

Vuk ĐURIČIĆ

Ako im do 30. travnja ne ispune najnovije zahtjeve, usput rečeno, posve utemeljene, "sive pantere" prijete da će srušiti (i) Sanaderovu Vladu. Umirovljeničke udruge predvođene jakim snagama Hrvatske stranke umirovljenika(HSU), ponajprije njezinim predsjednikom Vladimirom Jordanom koji se, pogotovo na lokalnoj razini, potvrdio i kao vrlo sposoban "trgovac", traže da Vlada obešteti i oko 43.000 kolega im s obiteljskim mirovinama, koji nisu dobili rješenja o pravu na povrat duga. Za ispunjenje rečenog zahtjeva, koji je sukladan odredbama odluci Ustavnog suda o obeštećenju umirovljenika, Vlada bi morala osigurati oko 1,3 milijarde kuna.

Zahtjev je opravdan, ali nije jasno zbog čega se tim pitanjem HSU i udruge umirovljenika nisu dosad bavile, odnosno zašto i obeštećenje rečenih umirovljenika nije bilo obuhvaćeno kompromisnim, a za mnoge umirovljenike i nepravednim rješenjem koje su svojedobno dogovorili HSU i Vlada? Tko je "zaboravio" više od 40.000 umirovljenika? Zar provedbu zakonskih odredbi koje reguliraju (polovični) povrat novca nisu, tako je trebalo biti, nadzirali predstavnici vlasti i umirovljeničkih udruga, odnosno članovi Jordanova "trgovačkog društva" zvanog HSU?

Jordan kaže da je "Vlada dužnik i da se ne mogu raditi razlike među zakinutim umirovljenicima." To je točno, ali prvi HSU-ovac je na to morao misliti kad je s Vladom dogovarao (ne)pravedni povrat duga umirovljenicima. Osim toga, Jordan i družina su "zaboravili" i desetke tisuća ljudi koji su potonjih godina umirovljeni i primaju "crkavicu" od oko tisuću kuna. Ili možda ipak nisu i samo čekaju pravi trenutak da "nagaze" Sanaderovu Vladu. A ako se to i dogodi, bit će to vjerojatno pucanj u prazno kao i dosad, bez obzira što "sive pantere" kažu da će, ako bude trebalo, "rušiti i ovu vladu, kao što su to činili s prvom HDZ-ovom i prošlom koalicijskom."! Umirovljenici rušili bivše vlade? Koje? Nije ih valjda, bez uvrede, "izdalo" pamćenje?! Nisu oni rušili nijednu vladu, pa neće ni aktualnu. A što se tiče "starog" HDZ-a, njegove bi vlade, da su ovisile samo o umirovljenicima, i danas bile na sceni.