Vjesnik: 18. 03. 2006.

Zloporaba sudačkog položaja po zakonu nije korupcija!

Da ima problema s dokazivanjem zloporabe položaja i ovlasti, pokazuje Bajićeva inicijativa da se tu inkriminaciju podvede pod koruptivna kaznena djela

Državno sudbeno vijeće (DSV) nedavno je napravilo presedan, te odbilo zahtjev Državnog odvjetništva za skidanje imuniteta bivšem predsjedniku Visokog trgovačkog suda Nenadu Šepiću i još četvorici sudaca zbog zloporabe u stečaju Derme. DSV je zaključio da dokumentacija koju je podastrlo Odvjetništvo o zloporabama u kojima je 3,5 milijuna kuna iz stečajne mase Derme utrošeno za obnovu zgrade Visokog trgovačkog suda ne daje dovoljno temelja za vođenje kaznenog postupka, pa je sve palo u vodu.

Da ima problema s dokazivanjem kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, pokazuje i inicijativa glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da se inkriminacija za zloporabu položaja i ovlasti podvede pod koruptivna kaznena djela. Sve se zapravo želi uskladiti s Konvencijom o korupciji prema kojoj je zloporaba položaja i ovlasti koruptivno kazneno djelo, a tako u Hrvatskoj, zasad, nije.

Dragan Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, ističe pak kako je percepcija da su pravosudni dužnosnici korumpirani posve pogrešna. Godišnje, kaže, ima između 300 i 400 neutemeljenih kaznenih prijava protiv sudaca i državnih odvjetnika, i to samo zbog nezadovoljstva sudskim presudama i postupkom. No, izvoditi zaključak da je pravosuđe korumpirano zato što netko nije uspio u sudskom postupku, bez ikakva je temelja, kaže Novosel

Đuru Sessu, predsjednika Udruge hrvatskih sudaca, ne zabrinjava previše brojnost kaznenih prijava protiv sudaca jer »valjda nema suca koji zbog nečega nije prijavljen«.

No, ne ostane uvijek sve na neutemeljenim kaznenim prijavama. Istražni sudac Županijskog suda u Karlovcu Juraj Boljkovac nedavno je pravomoćno osuđen na 3,5 godine zatvora zbog primanja 15.000 eura mita za puštanje iz pritvora jednoga Karlovčanina. Javnost je ostala zgranuta i slučajem zagrebačke općinske sutkinje Dubravke Rovišnjak osuđene na 12 godina zatvora zbog falsificiranja presuda kojima je naplatila 1,5 milijuna kuna, i to za podmirenje svojih i suprugovih kockarskih dugova. Protiv bivše predsjednice supetarskog općinskog suda Ivane Domić vodi se kazneni postupak u Splitu za zloporabu položaja i ovlasti, a sumnjiči je se za malverzacije sa zemljištima na Braču teške desetke milijune eura.

Pod istragom za primanje mita je i bivši predsjednik Općinskog suda u Gvozdu Zvonimir Josipović, a sumnje su potaknute njegovom imovinom »teškom« 1,4. milijuna kuna, što se iz sudačkih primanja teško može pokriti. Svi ovi suci su razriješeni ili suspendirani s dužnosti. Pod sumnjom su bili i tužitelji. Najpoznatiji je slučaj nekadašnjeg zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge kojeg je kompromitirao razgovor s odvjetnikom Mirkom Batarelom, u kojem se navodno dogovaralo ublažavanje kaznenih prijava i raspodjela mita. No, zbog pomanjkanja dokaza nije provedena ni istraga.

Biljana Bašić