Glas Istre: 18. 03. 2006.

IZVJEŠĆE EUROPARLAMENTA O STRATEGIJI PROŠIRENJA SKEPTIČNO PREMA BUDUĆEM ŠIRENJU EU-a

Europa prijeti zatvaranjem

Moguće je da će se vrata EU-a zatvoriti na određeno vrijeme, a jedna od bojazni za zemlje regije jest mogućnost da im se ponudi alternativa punopravnom članstvu u EU-u, i to u vidu »privilegiranog partnerstva«

ZAGREB - Izvješće o strategiji proširenja koje su izglasali zastupnici Europskog parlamenta krajnje je skeptično prema budućim proširenjima Europske unije te ukazuje na opće zasićenje širenjem EU-a. Hrvatsku, pak, taj dokument upozorava da mora maksimalno zapeti želi li da se njezina budućnost u članstvu Unije potvrdi u praksi, jer je moguće da će se vrata EU-a zatvoriti na određeno vrijeme. Stoga Hrvatska mora uhvatiti priliku koja joj se pruža budući da sada još otvorena vrata neće vječno ostati takva, smatraju izvori bliski Vladi, dan nakon što su europarlamentarci prihvatili izvješće.

Očekuje se da će se rasprave o budućnosti EU-a idućih mjeseci zaoštriti, a jedan od ključnih događaja za buduća proširenja bit će rasprava u lipnju, na kraju austrijskog predsjedanja EU-om. Hrvatskoj je bitno da u tom trenutku ima što bolju poziciju, kažu naši sugovornici. Za ostvarenje što bolje pozicije mora brzo i kvalitetno pregovarati. Iako vjeruju da se nacionalni interesi u ovom trenutku brane i brzinom pregovora, jednako su tako uvjereni da je brzina pregovora bez njihove kvalitete u praksi nemoguća. Drugim riječima, kvaliteta neće biti žrtvovana zato da bi navrat-nanos ušli u EU.

Jedna od bojazni koja postoji za zemlje regije jest mogućnost da im se ponudi alternativa punopravnom članstvu u EU-u. Konkretno, izvješće parlamenta spominje »multilateralni okvir« koje zemlje u regiji mogu, ali i ne moraju prihvatiti kao međukorak prema članstvu. Samo je pitanje vremena, smatraju upućeni, kad će netko u EU-u »na papir« staviti i koncept tzv. privilegiranog partnerstva. To je, inače, njemačka kancelarka Angela Merkel ovoga tjedna već spomenula u kontekstu zapadnog Balkana, ali isključujući Hrvatsku. Bitno je stoga da Hrvatska napravi odlučujući odmak od ostalih zemalja regije, i to na način da što dalje odmakne u pregovorima prije nego eventualno zaživi ideja »privilegiranog partnerstva«.

I. FRLAN

Europarlament odbacio talijanske amandmane o nekretninama

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su u svome izvješću Hrvatsku da državljanima zemalja Europske unije dopusti pristup tržištu nekretnina bez diskriminacije, no ta formulacija ne zabrinjava krugove bliske Vladi. Pozivaju se, naime, na to da su odbačeni amandmani u kojima se osuđivalo Hrvatsku zbog navodne diskriminacije talijanskih državljana, a prihvaćena je općenita izjava koja, smatraju, ne donosi ništa novo u odnosu na postojeće stanje.