Jutarnji list: 18. 03. 2006.

Jelavić može kaznu odraditi u Hrvatskoj

Piše: Ivanka Toma

ZAGREB - Ako presuda protiv Ante Jelavića postane pravomoćna, onda možemo pretpostaviti da će vlasti Bosne i Hercegovine od Hrvatske zatražiti da Jelavić u Hrvatskoj izdržava zatvorsku kaznu - izjavio je danas glavni državni odvjetnik Mladen Bajić iznoseći jedan od mogućih scenarija “raspleta” slučaja Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH te bivšeg predsjednika HDZ-a BiH.

Jelavića je, podsjetimo, bosanski sud u studenome prošle godine nepravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od deset godina zbog pronevjere novca koji je Hrvatska preko Hercegovačke banke slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

Jelavić, koji ima bosansko i hrvatsko državljanstvo, od tada je u Hrvatskoj, koja ga, s obzirom na to da je naš državljanin, ne može ni uhititi niti izručiti na temelju tjeralice koju su za njim raspisale pravosudne vlasti u BiH. Hrvatske vlasti Jelavića bi mogle uhititi jedino u slučaju da se protiv njega kazneni postupak vodi u Hrvatskoj. No, prema Bajićevim riječima, u domaćim tijelima kaznenog progona “slučaj Jelavić” još je u statusu izvida, što znači da se na njegovu slučaju radi, ali samo u smislu prikupljanja podataka.

Glavni državni odvjetnik kaže da je tijekom ovotjednog boravka u Sarajevu o Jelaviću razgovarao s glavnim tužiteljem BiH Marinkom Jurčevićem.

- Razgovarali smo o predmetu i razmijenili dokumentaciju kojom raspolažemo, a sve zbog izvida koji se u Hrvatskoj vodi protiv Jelavića zbog sumnje da je oštetio proračun Republike Hrvatske - rekao je Bajić ne želeći ulaziti u daljnje pojedinosti.

Prema informacijama iz BiH, odluka u povodu Jelavićeve žalbe na presudu trebala bi biti donesena najkasnije do ljeta. Tada će se znati hoće li presuda po kojoj bi Jelavić zbog malverzacija novcem hrvatskih poreznih obveznika trebao provesti deset godina u zatvoru, postati pravomoćna. Bude li presuda potvrđena, za Hrvatsku bi bilo najjednostavnije da vlasti iz BiH zatraže da kod nas izdržava kaznu. U tom slučaju, za njim bi se raspisala domaća tjeralica temeljem koje bi ga se uhitilo i sprovelo na odsluženje kazne.

Takav rasplet za hrvatsku stranu je i najpoželjniji jer bi se na neki način ispunila moralna obveza prema poreznim obveznicima čiji je novac Jelavić pronevjerio. Istodobno ne bi se trebalo ulaziti u sudski postupak koji bi tražio značajan angažman pravosudnog kadra, a sigurno bi bio i vrlo neugodan jer bi aktualizirao pitanja HDZ-ova načina vladanja devedesetih godina.