Vjesnik: 18. 03. 2006.

Pobjedniku izbora prijete sankcije

»Posljednji europski diktator«, kažu na Zapadu, izbore je pretvorio u farsu zbog koje bi mogao biti kažnjen

Ankete uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji kažu da je pobjeda Aleksandra Lukašenka sigurna jer uživa podršku oko 55 posto birača, dok njegov glavni protukandidat Milinkevič ima podršku samo oko 17 posto birača. Analitičari zaključuju da Lukašenku uopće nisu bile potrebne nikakve namještaljke ni progoni oporbe, pa ipak, čudne su se stvari događale na putu do izbora.

Lukašenko, kojega nazivaju »posljednjim europskim diktatorom«, najprije je promijenio ustav kako bi se i treći put mogao kandidirati.

Potom je dao uhićivati i premlaćivati svoje protukandidate i zabranjivati oporbene predizborne skupove, da bi prije nekoliko dana protjerao iz zemlje skupinu skandinavskih promatrača koji su trebali pratiti izbore kao predstavnici OESS-a. Promatrači EU-a potom nisu dobili ulazne vize.

Tiskare u Bjelorusiji odbile su tiskati tri oporbena lista, pa su tiskare pronađene u nedalekom ruskom gradu Smolensku. No i tamo su im otkazali, vrlo vjerojatno u dogovoru i na pritisak Lukašenka koji sada kaže kako »nikome nećemo dopustiti da destabilizira situaciju u zemlji«.

Bjeloruski predsjednik nije jedini (iako on to kaže najotvorenije) koji vjeruje da su se ukrajinska i još neke »narančaste revolucije« dogodile pod izravnim utjecajem sa Zapada: on je, kao što se vidi, poduzeo sve kako »virusi demokracije i poštenih izbora« ne bi zarazili i njegovu zemlju.

Reagirajući na predizborna događanja u Bjelorusiji o kojima izvješćuje OESS, EU i SAD već najavljuju niz sankcija koje bi mogle pogoditi Bjelorusiju.

Šefovi vanjskopolitičkih odbora Europskog parlamenta i američkog Kongresa uputili su javno pismo bjeloruskom narodu s upozorenjem da će »nepošteni izbori neizbježno dovesti do izolacije bjeloruskih vlasti u međunarodnoj zajednici«.

Krešimir Fijačko