Jutarnji list: 18. 03. 2006.

Izravni izbori: Gradonačelnici - Bit ćemo fikusi

Pišu: Suzana Barilar, Nataša Božić

Umjesto dosadašnjih osam posto, lokalna samouprava trebala bi imati između 25 i 30 posto od svih poreznih sredstava koja se skupe u državi, kaže Zvonimir Mršić

ZAGREB - Bez promjene 36 zakona, direktan izbor gradonačelnika ostat će mrtvo slovo na papiru, a gradonačelnici ‘fikusi’ bez ovlasti i novca za rješavanje problema. Komentar je to većine gradonačelnika s kojima smo razgovarali o zakonskom prijedlogu kojim se predviđa uvođenje neposrednog izbora župana, gradonačelnika i načelnika.

Iako su suglasni da takav izbor lokalnih čelnika predstavlja iskorak u demokratizaciji, upozoravaju da se glavnim problemima gradova i općina time neće stati na kraj. A dva su ključna problema - financiranje i opseg ovlasti koje lokalne vlasti imaju.

Gradonačelnici s kojima smo razgovarali - Đurđa Adlešić (Bjelovar), Ivan Čehok (Varaždin), Zvonimir Mršić (Koprivnica) te Vojko Obersnel (Rijeka) i Zvonimir Puljić (Split) - upozorili su da gradonačelnicima ne manjka papirnatih ovlasti. Još je u studenome lani izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi na gradonačelnike, posebno velikih gradova iznad 35.000 stanovnika, s državne razine spušteno niz važnih ovlasti. Riječ je o spektru od socijalne skrbi, preko zdravstva, izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola, sve do skrbi o javnim cestama.

- Ovlasti je napretek, ali novca niotkuda. Potpuno je svejedno na koji će me način građani izabrati ako neću imati ovlasti i sredstava - objašnjava Mršić. Smatra da na lokalnu samoupravu treba prebaciti baš sve ovlasti osim policije, vojske, vanjske politike te regionalnog razvoja i pomoći zaostalim područjima, što treba ostati državna briga.

- Umjesto dosadašnjih osam posto, lokalna samouprava trebala bi imati barem 25 do 30 posto od svih poreznih sredstava koja se skupe u državi - kaže Mršić.

HSLS-ovci Adlešić i Čehok slažu se kako bi lokalnim sredinama trebao ostajati porez na dobiti koji se u njima i ostvaruje. Na taj bi se način, tvrdi Adlešić, lokalni proračuni povećali za 10 do 15 posto.

- Imamo ovlast za izdavanje građevinskih dozvola, ali nemamo novac za ustrojavanje uprava koje bi ih izdavale niti način na koji bi postojeće uprave preuzeli od države - kaže Čehok. SDP-ovac Obersnel i HDZ-ovac Puljić dijele, pak, stav kako je direktan izbor korak naprijed čak i bez daljnje decentralizacije i s postojećim ovlastima.

Nakon izravnih izbora Đapić i Puljić ne bi bili gradonačelnici

SIGURNI: Bandić, Čehok, Adlešić, Mršić, Obersnel, Ronko, Klarić, Kolić

HSLS-ovci Ivan Čehok i Đurđa Adlešić, SDP-ovci Zvonimir Mršić, Vojko Obersnel i Zdravko Ronko, te HDZ-ovci Ivica Kirin, Nedjeljka Klarić i Milan Kolić ne bi se morali bojati za fotelje. Svi su oni na izborima osvojili više od 50 posto glasova. Premda nije odnio 50 posto, sasvim bi sigurno gradonačelnik metropole ponovno bio Milan Bandić jer nema pravog suparnika.

UPITNI: Đapić, Puljić, Duspara, Picula

Vrlo je upitno bi li za gradonačelnike velikih gradova poput Osijeka, Splita, Slavonskog Broda i Velike Gorice bili izabrani Ante Đapić, Zvonimir Puljić, Mirko Duspara ili Tonino Picula da nije bilo postizborne kombinatorike. HSP Ante Đapića u Osijeku je osvojio tek treći rezultat, a HSP u Slavonskom Brodu bio je tek peta stranka pa na izravnim izborima ne bi prošli.