Vjesnik: 18. 03. 2006.

Actavis nudi 1,6 milijardi dolara za Plivu

Plivina Uprava ponudu ocjenjuje neatraktivnom

ZAGREB - Islandska farmaceutska grupacija Actavis Grupa potvrdila je u petak da je predala preliminarnu neobvezujuću ponudu upravi Plive da preuzme sve Plivine dionice koje se nalaze u slobodnoj trgovini na Zagrebačkoj burzi te GDR-ove na Londonskoj burzi. Kako se navodi u priopćenju, u ponudi predanoj 13. ožujka ponudio je 570 kuna po dionici, što znači da Plivu procjenjuje na oko 1,6 milijardi dolara. No, napominju, ta cijena ovisi o ishodu dubinske analize (due diligence).

Time su se potvrdile spekulacije o mogućem preuzimanju hrvatske farmaceutske kompanije, a koje je sama tvrtka u četvrtak odlučno opovrgnula.

Spajanjem Actavisa i Plive nastala bi treća po veličini generička farmaceutska kompanija na svijetu, s vodećom tržišnom pozicijom na ključnim svjetskim tržištima, ističe se u Actavisovu priopćenju. Robert Wessman, predsjednik i glavni izvršni direktor Actavisa, ističe da bi spajanje stvorilo kompaniju koja bi imala vodeću poziciju na ključnim tržištima Europe, Rusije i SAD-a.

»Hrvatska će postati središte za srednju i istočnu Europu i, ključno, centar za buduća istraživanja i za razvoj i proizvodnju, pružajući znatnu podršku svim našim tržištima širom svijeta. U tome će znatnu ulogu imati postojeće Plivino ime koje ima fantastično nasljeđe na tržištima na kojima je nazočna«, istaknuo je Wessman.

Plivina je, pak, Uprava potvrdila da je dobila ponudu i da ju je ocijenila »neatraktivnom jer ne odražava pravu vrijednost i perspektivu kompanije«. U priopćenju Pliva napominje da upravo završava proces tranzicije, čime su poboljšani izgledi za znatan rast profitabilnosti već ove godine.

»Danas je Pliva među 12 najvećih generičkih kompanija u svijetu, a Uprava čvrsto vjeruje da će Pliva u budućnosti generirati veću vrijednost za svoje dioničare daljnjim jačanjem tržišne pozicije zahvaljujući razvoju, konkurentnijim uvjetima proizvodnje i fokusiranju na ključna tržišta«, zaključuje se u Plivinu priopćenju.

Actavis je jedna od pet najvećih svjetskih generičkih farmaceutskih kompanija, s 10.000 zaposlenih u 32 zemlje. Analitičari već ističu da će, ako se spajanje dogodi, to biti najveće strateško preuzimanje u Hrvatskoj.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak vrlo intenzivno trgovalo Plivinim dionicama čija je cijena porasla za 6,08 posto, na 541 kunu, najviše u zadnje od tri i pol godine. To je izazvalo niz rekorda: redoviti dnevni promet veći od 103 milijuna kuna, uglavnom dionicama Plive - više od 68,2 milijuna, uz još 7,8 milijuna kuna međuinstitucionalnih transakcija - a Crobex se digao na nezabilježenu razinu, iznad 2266 bodova.

Vesna Antonić