Jutarnji list: 20. 03. 2006.

Djeca dužnosnika dobila posao na Expou u Japanu

Piše: Ana Plišić

ZAGREB - U hrvatskom paviljonu na svjetskoj izložbi Expo u Japanu radile su kćeri dviju dužnosnica HDZ-a, ministrice Marine Matulović-Dropulić i gradonačelnice Dubravke Šuice, te još četvero djece službenika Ministarstva vanjskih poslova.

Nositelj projekta na koji je potrošeno oko pet milijuna eura bilo je Ministarstvo vanjskih poslova, a ekipu od 27 mladih za rad u paviljonu odabrao je u rujnu 2004. Hrvatski nacionalni odbor, sastavljen od predstavnika MVP-a i drugih ministarstava. Odbor je odlučio da će u Japan putovati i šest osoba s poznatim prezimenima. Uz plaćeni put i smještaj, dobili su i honorar. Iako je izložba trajala šest mjeseci, izabrani kandidati bili su podijeljeni u četiri skupine, pa je svatko od njih u Japanu proveo otprilike po dva mjeseca. Činjenicu da su djeca političara i diplomata dobila posao na Vladinu projektu i honorar iz državnog proračuna u Vladi ne smatraju nepotizmom.

- Prema raspoloživim podacima, proveden je transparentan javni natječaj i odabrani su najkvalitetniji kandidati za posao na određeno vrijeme - rekao je glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

I u MVP-u smatraju da je natječaj, objavljen na web stranici CroatiaExpo, argument koji ruši tezu o nepotizmu. Sudeći po testiranjima koje je obavio Zavod za zapošljavanje, glavni kriteriji za rad u paviljonu bili su poznavanje engleskog jezika i opća kultura.

Kandidati su, osim toga, proveli 15 dana u Solani Ston u berbi soli. “Vadili su sol, pakirali je i obavljali druge fizičke poslove”, kažu u MVP-u, i to je bila “posljednja provjera njihove spremnosti za naporan rad u paviljonu”. Kći Marine Matulović-Dropulić je, kako se navodi u ministričinoj biografiji, profesorica talijanskog i engleskog. Šuičina je kći studentica.

Nacionalni odbor u Japan je poslao i dvoje djece načelnice za kadrovske poslove u MVP-u Vesne Paitz. Na natječaju su dobro prošla i djeca Vjekoslava Križaneca, savjetnika u MVP-u i bivšeg zamjenika zagrebačke gradonačelnice Marine Matulović-Dropulić. Paitz i Križanec jučer nisu htjeli davati izjave.

Promocija Hrvatske

Neki službenici MVP-a neslužbeno su rekli da “su ta djeca napravila golemu promociju Hrvatske, dobili su dvije zlatne medalje u malom nogometu, bili intervjuirani za deset japanskih novina i pet televizijskih kuća” pa da “moramo priču sagledati i s tog aspekta”.

Zaslužnim ljudima za nastup Hrvatske na Expu u studenom prošle godine u hotelu Westin uručeno je čak - 130 priznanja. Nacionalni povjerenik za Expo Ivica Maričić, koji je načelnik u MVP-u, izjavio je na toj svečanosti da je to bila velika promidžba za Hrvatsku, jačanje prijateljskih odnosa s Japanom.

Štedljive bogate zemlje

Bivši hrvatski veleposlanik u Japanu Drago Buvač, koji se vratio u Zagreb u studenom prošle godine, u knjizi “U službi kod japanskog cara” i u intervjuu Jutarnjem listu kritizirao je taj Vladin projekt jer je jako puno novca potrošeno, a nisu postignuti gotovo nikakvi rezultati.

Tonči Tadić, zastupnik HSP-a i predsjednik parlamentarne skupštine prijateljstva Hrvatske i Japana, podržavao je ideju da Hrvatska izgradi svoj paviljon na Expu i čak je promovirao taj projekt, ali “nije ni sanjao da će biti utrošeno toliko novca”. U početku, za Račanove vlade, bilo je zamišljeno da se iz proračuna izdvoji približno 15 milijuna kuna za Expo. Na kraju je, kaže Tadić, projekt stajao dvostruko više, približno 35 milijuna kuna. Nevjerojatnih pet milijuna eura!

- Ako se htjelo zdrobiti pet milijuna eura za promociju Hrvatske, to se moglo učiniti na tisuću i jedan način. Sve se to moglo napraviti puno jeftinije - kaže Tadić.

U knjizi Buvač uspoređuje troškove drugih zemalja s Hrvatskom pa navodi kako je naftom bogat Katar za svoj paviljon potrošio 15 milijuna dolara. Šest latinoameričkih i pet skandinavskih zemalja imalo je zajednički paviljon pa je svaka snosila milijun dolara troškova. Bugarski paviljon stajao je tri milijuna dolara. Slovenija nije imala paviljon. Zbog visokih troškova i proračunske štednje u Japan na Svjetskoj izložbi nije bilo Mađarske, Slovačke ni Luksemburga.

U Japanu uvijek ima 20 Hrvata koje se može angažirati.

Zastupnik Tadić uvjeren je da su troškovi za ljude koji su radili u paviljonu mogli biti manji da su angažirani Hrvati koji žive u Japanu.

- U Tokiju uvijek ima 20 Hrvata koje se može angažirati. Kada sam ja posjetio Japan imali smo mladu prevoditeljicu koja je inače iz Hrvatske, a tamo živi osam godina. Savršeno govori japanski, ali ona nije bila angažirana za rad u paviljonu - rekao je Tadić.

Bivši veleposlanik u Tokiju predlagao je nacionalnom povjereniku za EXPO da angažira mlade Hrvate koji žive u Japanu, a ne da dovodi ljude iz Zagreba. No, samo je, kaže, jedan prošao.