Slobodna Dalmacija: 20. 03. 2006.

OBRANA I ZAŠTITA IZJALOVILA SE OBEĆANJA O VELIKIM DONACIJAMA ZA POMOĆ HAAŠKOM OPTUŽENIKU

ZAKLADA ZA GOTOVINU NEMA NI KUNE

POMPA Nitko ne uspijeva saznati koliko je novca za obranu generala Gotovine skupila Zaklada "Za istinu u Domovinskom ratu" - Po svemu sudeći, pompozna očekivanja o uplati 20 milijuna dolara bila su više nego nerealna

Piše: Saša JADRIJEVIĆ TOMAS

ZAGREB - Članovi Upravnog vijeća Zaklade "Za istinu u Domovinskom ratu" na pitanje koliko su do sada novca skupili za obranu generala Gotovine šute. Ni na naše inzistiranje da nam barem kažu jesu li zadovoljni prikupljanjem nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Igor Zidić, član Upravnog vijeća Zaklade, samo je kratko istaknuo da je nekima lakše obećati nego dati novac. Što je mislio pritom, nije obrazložio, ali se iz njegovih rječi može iščitati kako su pompozna očekivanja o uplati 20 milijuna dolara bila više nego nerealna.

O tome kako Zakladi baš i ne ide bruje i krugovi bliski članovima tog društva, kao i političari koji im nisu skloni. Sućut Gotovine "haaškom suborcu" Miloševiću dodatno je pogoršala situaciju pa su neki radikalni krugovi u zemlji, ali i dio dijaspore razočarani tim potezom, povukli obećanja o masovnim uplatama na njegov konto. Zidić odbacuje ta tumačenja dodavši da svi dobronamjerni građani shvaćaju kako je general dao sućut kao kršćanin.

Mediji nisu naklonjeni

— Mi smo računali na to da ćemo u našim naporima imati medije koji neće biti naklonjeni ni našoj Zakladi, ni ljudima koji su u njoj. Vrijeme će ih demantirati — kaže Zidić kojega smo upitali kako tumači to da se neke ljude bliske Zakladi prikazuje kao "sumnjive tipove", a sve se više provlači i pitanje što je pravi cilj Zaklade: obrana generala ili crni fondovi?

— U nas je najlakše optužiti bez ikakvih dokaza — kaže Zidić kojemu smo kao jednom od čelnih ljudi Zaklade postavili desetak pitanja o ustroju organizacije, detaljima vezanim uz istraživanja o "istini u Domovinskom ratu", te tko će kontrolirati raspodjelu novca.

Od Zidića, koji se pokušao izvući iz cjele situacije, govoreći da je ured još u osnivanju, nismo dobili nikakav odgovor. Kad smo ga pitali tko zna, rekao je "možda upraviteljica Zaklade".

Tajni podaci

— Ja sam upraviteljica i u Zakladi volontiram. Ne mogu iznositi podatke u javnost bez odobrenja Vijeća. Uskoro ćemo imenovati i osobu zaduženu za kontakte s novinarima. Upravo smo u fazi osnivanja ureda - kaže Dunja Vidošević.

Tko su članovi

Ni ona nam nije mogla ili znala dati podatke o sistemu raspodjele prikupljenih sredstava. Budući da su ciljevi Zaklade "Istina u Domovinskom ratu, znanstvena istraživanja, potpora školovanju djece hrvatskih branitelja, članove Upravnoga vijeća Zaklade, kao i osobe bliske Zakladi, upitali smo da nam konačno iznesu detalje o tome po kojim kriterijima će se istraživati i tko će izraditi cjenik za "istražitelje".

Zanimalo nas je tko će birati djecu kojoj se namjerava plaćati školovanje. No, nitko od njih nam nije dao nikakav suvisao odgovor. Dio njih ne zna ni tko su članovi Upravnog vijeća, a ni sami ne znaju koje su im zadaće u Zakladi.

Sto tisuća kuna od dijaspore

Glasilo hrvatskih iseljenika u Australiji - "Hrvatski Vjesnik" objavio je kako je Udruga "Comunity Relief Fund" uplatila 2. ožujka 100 tisuća kuna na račun Zaklade. Potvrdu o tako značajnoj uplati nismo dobili u Zakladi, iako smo u više navrata upitali je li bilo "većih" uplata. Jedan od utemeljitelja Zaklade pakoštanski načelnik Milivoj Kurtov tvrdi da on nema podatke o toj uplati kao ni o drugim uplatama. No, Kurtov je zatim demantirao sam sebe, tvrdeći da zna za neke uplate iz SAD-a, ali nije mogao, iz pristojnosti, ljude pitati koliko su novca uplatili. Iseljenici u SAD-u tvrde i kako su organizirali prodaju majica i bedževa, te razne dobrotvorne turnire, a od čega prihod, kako ističu, ide ravno u Zakladu.

Zlobnici potkopavaju tuđi trud

Ništa konkretno nam nije mogao reći ni pakoštanski načelnik Milivoj Kurtov, jedan od utemeljitelja zaklade i prijatelj Ante Gotovine.

— Uvijek ima zlobnika koji će tuđi trud potkopavati. Zbog takvih je nekih Gotovina u Haagu. Nema nikakva govora o fijasku Zaklade ili čemu slično. Nitko nas u prikupljanju sredstava neće zaustaviti - rekao je.

Zlatko Mateša: Neću reći koliko sam uplatio

Na osnivanju udruge bio je prisutan i bivši premijer, a sadašnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša kojega smo upitali je li i koliko novca uplatio u Zakladu. Mateša je u početku samo šutio, da bi na naše inzistiranje samo prozborio: "O tome vam ne mogu govoriti. To je privatna stvar." Nije nam htio reći je li uopće uplatu izvršio.