Jutarnji list: 20. 03. 2006.

Pet ministara iz BiH tajno u Zagrebu pregovaralo o pelješkom mostu

SARAJEVO - Pet ministara BiH prošlog je tjedna tajno boravilo u Zagrebu kako bi u razgovoru s predstavnicima Hrvatske vlade pokušali naći rješenje za otvorena pitanja u odnosima između dvije države, prenosi danas sarajevski Dnevni avaz.

Razlog tajnosti razgovora navodno je potreba da se bez velike galame pokušaju riješiti otvorena pitanja, a na dnevnom redu bili su gradnja pelješkog mosta, granica kod Neuma te sporazum o luci Ploče.

Glasnogovornik Vlade RH Ratko Maček potvrdio je održavanje takvog sastanka.

- Ne radi se o tajnom, nego radnom sastanku uoči posjeta premijera Sanadera Sarajevu. Kad je riječ o Pelješkom mostu, dogovoreno je formiranje međudržavne radne skupine koja će se baviti osiguravanjem nesmetanog prolaska ispod mosta te samom gradnjom. Što se granica tiče, ponovno će se sastati međudržavna komisija i pokušati postići sporazum. Dogovoreno je i revidiranje Sporazuma o luci Ploče koji ćemo pokušati složiti tako da ne bude politički, nego više gospodarski - objasnio je Maček. U službeni posjet BiH premijer Sanader trebao bi ići u travnju.

Hrvatsku delegaciju predvodio je ministar Božo Kalmeta, a BiH su predstavljali ministar pravosuđa Slobodan Kovač, transporta i komunikacija Branko Dokić, vanjske trgovine Dragan Doko, sigurnosti Bariša Čolak i civilnih poslova Safet Halilović.

(N. B., H)