Slobodna Dalmacija: 19. 03. 2006.

S DALEKOVIDNICE U PARIZ GLAVNI RAVNATELJ HRT-a MOGAO BI NAPUSTITI DUŽNOST PRIJE ISTEKA MANDATA

Mirku Galiću veleposlanstvo u Francuskoj

TIHI RAZGOVORI Potiho vođeni razgovori na najvišoj razini očito su urodili plodom, te je Galiću, što se tiče vladajuće stranke i premijera Sanadera, put k francuskoj prijestolnici otvoren

ZAGREB - Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić mogao bi otići za hrvatskog veleposlanika u Pariz čim u svibnju "odradi" veliku proslavu 80. obljetnice Hrvatskog radija i 50. obljetnice Hrvatske televizije!

Galiću, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, malo što stoji na putu da napusti kormilo HRT-a dvije godine prije isteka mandata, s obzirom na to da su u vladajućem HDZ-u procijenili kako ga za učinjeno ipak valja nagraditi te mu ispuniti želju da se vrati u Pariz, odakle je godinama izvještavao za Vjesnik.

Pravi obrat

Zapravo, riječ je o pravom obratu, s obzirom na to da su do jučer najglasniji hadezeovci tvrdili kako im ne pada na pamet Galića nagrađivati odlaskom u diplomaciju. No, potiho vođeni razgovori na najvišoj razini očito su urodili plodom, te je Galiću, što se tiče vladajuće stranke i premijera Sanadera, put k francuskoj prijestolnici otvoren.

Mirko Galić u subotu nije imao komentara na naša saznanja kako mu je put u Pariz zajamčen.

— Nemam nikakvih informacija o tome da bih ih mogao komentirati — kazao nam je Galić.

Mesić kao zapreka

Spomen uloge predsjednika RH Stjepana Mesića spomen je i jedine moguće zapreke da Galić bude veleposlanikom. Baš je Mesić bio taj koji je Galića uzeo u zaštitu prije koji mjesec, za HDZ-ova saborskog prozivanja HRT-a.

S. PAVIĆ

Mogući nasljednici

Neki su analitičari još lani u ovo vrijeme pisali o navodnoj velikoj želji potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor da sjedne u Galićevu fotelju, dok njezin stranački kolega Andrija Hebrang ima konstantnu želju na Prisavlje dovesti novinara "Večernjeg lista" Tihomira Dujmovića. Slijeva, pak, do sada javno svoje kandidate nisu licitirali, iz čega bi se dalo zaključiti da su dosadašnjim stanjem i kadroviranjem na HTV-u zadovoljni.

Nemčić kontra Milića

Ode li Galić, ne treba ni sumnjati kako će se rat više opcija, koji odavno tinja, rasplamsati u krvavu bitku. U igri su dvije opcije — ona privržena ravnateljici HTV-a Mariji Nemčić i ona koja stoji iza peticije o istinskoj javnoj televiziji i koja proziva zbog visokih izdataka za vanjsku produkciju i šikaniranje po političkoj osnovi. Navodno iza peticije stoji Goran Milić, kojega, govori se, na čelu HRT-a želi vidjeti ni manje ni više nego Antun Vrdoljak. Milića se u posljednje vrijeme često spominje na sjednicama Programskog vijeća. Zanimljivo, i napadaju ga i brane ljudi izabrani iz kvote HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.