Vjesnik: 21. 03. 2006.

Prva velika revizija Daytona

Mišljenja o sporazumu su podijeljena, a tijekom parlamentarne rasprave bit će prilike za suprotstavljanje različitih stajališta

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Sporazum lidera sedam političkih stranaka u BiH o ustavnim promjenama u ovoj zemlji, trebao bi već tijekom ovog tjedna biti razmotren u državnom parlamentu, a usvojen možda već do kraja mjeseca. Ako se to dogodi, bit će to krupna promjena Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

Kako je poznato, paket ustavnih promjena uključuje posredan izbor članova državnog Predsjedništva i promjene u načinu rada Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara, kako bi te središnje državne institucije postale racionalnije i učinkovitije.

Mišljenja o sporazumu su podijeljena, a tijekom parlamentarne rasprave bit će prilike za suprotstavljanje različitih stajališta. Ipak, treba očekivati da će sporazum biti usvojen, prije svega zbog snažnog pritiska američke administracije. Naime, iako predstavnici sedam stranaka koje su potpisale sporazum tvrde da je riječ o kompromisu koji su sami postigli, jasno je da bi sporazum teško bio usuglašen bez pritiska Amerikanaca, i medijatorske uloge veleposlanika SAD-a u BiH Douglasa McElhaneya.

Ako sporazum o ustavnim promjenama prođe u parlamentu, vrlo brzo bi trebao biti promijenjen i postojeći Izborni zakon, kako bi izbori u listopadu bili provedeni sukladno dogovorenim ustavnim promjenama.

Bosanskohercegovački lideri obvezali su se da će nakon listopadskih izbora nastaviti ustavne reforme, a tada bi na red trebalo doći u suštini najvažnije pitanje - funkcioniranje središnje razine vlasti - one između lokalne i državne razine.

Ujedno, ovo pitanje je najvažnije za Hrvate u BiH koji su nezadovoljni funkcioniranjem Federacije BiH, ali i svojim položajem u Republici Srpskoj. Potpisi hrvatskih stranaka na sporazum o aktualnim ustavnim promjenama, koje su po nekim mišljenjima loše za Hrvate, dijelom su motivirani i obećanjem da će se ustavne reforme nastaviti, pa tako i riješiti pitanja koja opterećuju ovaj konstitutivni narod u BiH. Ipak, teško je reći što će se događati nakon listopada, jer do tada je još mnogo vremena u kojem se štošta, pa i dana obećanja mogu promijeniti.

Za budućnost, osim nekih radikalnih srpskih stranaka koje upozoravaju na navodnu unitarizaciju BiH, zabrinuti su i u Stranci za BiH, čiji je osnivač Haris Silajdžić. Stranka za BiH te još neki intelektualci i udruge, upozoravaju da bi sadašnje ustavne promjene možda mogle predstavljati uvod u kasnije odcjepljenje RS.

Zagovornici ustavnih promjena, međutim, kažu da je bolje učiniti nešto na promjeni sada nefunkcionirajuće strukture, nego čekati neka zamišljena vremena u kojima bi bilo moguće postići idealna rješenja.

Alenko Zornija